Изложба савремене ликовне умјетности

Кришто отворила павиљон БиХ на Венецијанском бијеналу

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2024. 22:14

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто свечано је данас у Венецији отворила павиљон БиХ на 60. Венецијанском бијеналу - Међународној изложби савремене ликовне умјетности.

Криштова је истакла да је ово први пут да се БиХ на овој важној свјетској изложби представља темом љепоте и наде с поставком под називом "Мјера мора" Универзитета у Мостару и Музеја модерне умјетности, који на овај начин показују да су уједно и темељ високог образовања, науке, истраживања и умјетности.

"БиХ је отворила преговоре за чланство у ЕУ, а наш павиљон и експонати говоре о нашем европском идентитету и како заиста ту и припадамо. Сам назив поставке `Мјера мора` говори и о нашим коријенима и медитеранском идентитету", истакла је Криштова.

Додик: Не желимо да живимо с вама који хоћете да кажете да је српски народ геноцидан

Додик: Не желимо да живимо с вама који хоћете да кажете да је српски народ геноцидан

Она је додала да се поставка бави укључивањем и повезивањем, окупљајући око себе умјетнике из свих крајева БиХ, те на тај начин гради мостове дијалога.

"Упућујем искрене честитке аутору Стјепану Скоки, националном повјеренику Марину Ивановићу, ректору Зорану Томићу и свим вриједним људима који су укључени у овај величанствени пројекат", рекла је Кришто.

Криштова је истакла да се одлуком о учешћу и данашњим окупљањем представника различитих институција и тијела власти у овим изазовним временима шаље свијету слика БиХ као земље мира, дијалога, компромиса и суживота три конститутивна народа и свих других који живе у њој.

"Управо су то темељи и вриједности наше будућности коју желимо градити у заједници с европском породицом", рекла је Криштова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: