Osnivač festivala "Kustendorf"

Kusturica: "Kustendorf klasik" - jedina stalna kulturološka institucija između dvije zemlje

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2022. 20:25

Osnivač festivala "Kustendorf" Emir Kusturica izjavio je večeras na otvaranju festivala "Kustendorf klasik" na Mećavniku da je ovo jedina srpsko-ruska institucija koja na nivou učenika srednjih muzičkih škola ostvaruje takvu vezu između dva naroda.

"Poslije osam-devet godina od kako smo osnovali festival, shvatili smo da je naš uticaj malignog karaktera. Iako to nema logike, pošto smo mi jedina institucija koja sa ruskom korporativnom silom ima jedan mali festival na kojem djeca razmjenjuju iskustva", naveo je Kusturica.

Prema njegovim riječima, u ogromnom području fikcije koju stvara Zapad, izgleda da je taj maligni uticaj u sferi osjećanja.

Kusturica je naglasio da je ovo jedina stalna kulturološka institucija koja postoji između dvije zemlje i da zato taj malignitet prihvata na sebe.

On je ispričao kako se na Mokroj Gori pojavio prvi klavir, navodeći da im je prilikom gradnje sela tadašnji ministar kulture Srbije Ivan Tasovac ponudi klavir, a da je jedan građevinski radnik, na kraju radnog dana, kada mu je zafalilo materijala za rad, skinuo gornji i donji dio klavira i njima zašalovao posljednja četiri metra.

"To je bilo na početku, a onda smo počeli da se razvijamo i shvatamo šta je klavir i vremenom su kod nas dolazili najveći ruski i svjetski umjetnici. Tako će biti i večeras. Sviraće jedan od najboljih svjetskih pijanista, moj dobri drug Boris Berezovski", rekao je Kusturica, koji je pozdravio okupljene.

Počasni konzul Srbije u Ruskoj Federaciji Aleksandar Dibalj zahvalio je reditelju Emiru Kusturici što organizuje Festival klasične muzike "Kustendorf klasik", koji je večeras otvoren na Mećavniku.

"Zahvaljujem profesoru Kusturici što nas okuplja ovdje već devet godina, da možemo da čujemo divnu muziku i mi i divni mladi muzičari iz Srbije, iz Rusije i volio bih da mu aplaudiramo zbog toga", istakao je Dibalj, koji je i član Izvršnog odbora "Gaspromnjefta".

On je rekao da je ranije pitao Kusturicu ko će biti u publici na otvaranju festivala, a da je on odgovorio da će to biti samo učenici iz muzičkih škola, ali da je u Drvengradu danas vidio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića.

Na Mećavniku je večeras otvoren Festival klasične muzike "Kustendorf klasik", u prisustvu Dodika i Selakovića.

Festival se održava od 2013. godine u etno-selu Drvengrad, u organizaciji svjetski poznatog reditelja Emira Kusturice.

Mladi muzičari iz Srbije i Rusije na festivalu "Kustendorf klasik" takmiče se u vještini izvođenja ruske klasične muzike u dvije starosne kategorije za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku.

Publici se večeras predstavio proslavljeni ruski pijanista Boris Berezovski.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок