Novi Sad

Kusturici uručena nagrada "Dejan Medaković"

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2023. 16:34

U Gradskoj kući u Novom Sadu uručena je književna nagrada "Dejan Medaković" laureatu, proslavljenom srpskom režiseru i piscu Emiru Kusturici.

Stručni žiri za dodjelu nagrade, kojim je predsjedavao Boško Suvajdžić, jednoglasno je donio odluku da priznanje izdavačkog preduzeća "Prometej" za proteklu godinu dodijeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim", koju je objavila Srpska književna zadruga.

Zaključak žirija je da je Kusturica sveukupnim umjetničkim i intelektualnim angažmanom pokazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića.

"Žiri je ocijenio da postoji podudarnost između Dejana Medakovića i Emira Kusturice, a to je osjećanje pravdoljubivosti i ljubavi prema vlastitom narodu. Ostalo je u sferi imaginacije", napisano je u obrazloženju.

Kusturica je istakao da je ovo nečasno i teško vrijeme.

"Pošto je depersonalizacija i pošto je individual i ljudska egzistencija zapada otišla u slijepu ulicu, jer je izgubila smisao i samilost za ostatak svijeta, mi smo srećni da živimo u kulturi kojoj je pripadao i Medaković i u kojoj još ima prostora da se neka individua vine u visine i da se budućnost kreira prema tim dostignućima", rekao je Kusturica.

On je naglasio i da ljudi obilježavaju vrijeme.

"Kako bi ovo bilo moguće da individua, čovjek koji je bio strasni istraživač i pisac, nije obilježio svoje vrijeme i ostavio nam trag, pa se mi srećemo sad i dobijamo nagrade koje nose njegovo ime", rekao je Kusturica, prenio je Tanjug.

Nagrada "Dejan Medaković" ustanovljena je u čast akademika Dejana Medakovića i dodjeljuje se svake godine za najbolje memoarsko djelo na srpskom jeziku, a sastoji se od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje.

Među dosadašnjim laureatima bili su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Aleksandar Gatalica, Nada Milošević Đorđević, LJubomir Simović.

Тагови: