Евровизија

Леонтина открила како је настала пјесма "Лане моје"

  • 29.02.2024. 17:01

На "Евровизији" која је одржана 2004. године у Турској, Жељко Јоксимовић је био проглашен фаворитом, а заузео је високо друго мјесто, одмах иза Украјинске представнице Руслане.

Данас, двије деценије касније, чланови делегације који су били дио тог незаборавног путовања у Истанбулу подијелили су у јавности причу о томе како је настала пјесма која је промијенила токове музичке сцене, као и како је изгледао сусрет са Европом у том кључном тренутку.

- Тада сам живјела на врху Балканске и то је дио града гдје нема паркинга, док сам се вртила тих двадесетак минута у круг тражећи паркинг, искористила сам моменат да напишем текст. Вјеровали или не у аутомобилу, негдје код Зеленог венца, настало је „Лане моје“ – каже Леонтина и додаје да се "Лане моје" у односу на све друге пјесме прије ње и послије ње и даље издваја:

- „Лане моје“ и даље стоји на неком трону у односу на све пјесме које су биле до тада и након тога. Она се некако издваја – закључила је Леонтина у емисији „Први ред“ на телевизији К1.

Кључ успјеха на Еуросонгу

- Пјесама је било оваквих и онаквих, али је Жељко схватио кључ - шта је то аутентично, атрактивно, интересантно. Да можеш, наравно, бити аутор, што је он прије свега, али и да будеш репрезентер своје земље - рекао је Дарко Камарит, редитељ ТВ преноса "Европесма-Европјесма".

Жељкова пјесма постала је магнет за публику, медије, али и друге делегације.

- Када је Жељко урадио ту пјесму, одмах се осјетило да има тежину, да је јака, добра, несвакидашња. Онај ко се разумије у музику могао је одмах да схвати да имамо праву ствар у правим рукама. РТС је био носилац цијеле приче, имали су своју организацију за све што су радили. Међутим, пошто је већа екипа била око Жељка Јоксимовића, покојни Тијанић није дозволио да сви иду. Односно, није хтио да плати да сви иду, због трошкова авионских карата, хотела. Тада смо се ми сами организовали и тада долази до мене. Ја сам био присталица да се уради велики број рекламног материјала и да се дијели по цијелом Истанбулу, јер то су били потенцијални гласови за Жељка. Направио сам преко сто хиљада беџева, привјесака, хемијских оловака - каже Бане Обрадовић и додаје:

- За Жељком су трчали бројни новинари и представници других делегација. По томе се примјећивало да је он фаворит и да је много добро. Све је упућивало на то да је он фаворит. Када је имао прес конференцију или пробу, много је људи било из других делегација који су дошли да виде Жељка, да узму аутограм, да га питају нешто. Жељко зна доста страних језика, тако да му то није био проблем, да са свима мало поразговара. Много се тога промјенило након тих 17 дана када смо се вратили из Истанбула. Цијена, посјета, концерти - промјенили смо начин рада - закључио менаџер Жељка Јоксимовића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)