Legenda narodne muzike

Merima Njegomir je ljubav prema pjevanju stekla kao dijete, a pjevala je na 20 jezika

  • Извор: Информер
  • 20.11.2021. 09:44

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je danas u 69. godini.

Poznata pjevačica je rođena kao Merima Kurtiš, 9. novembra 1953. godine u Beogradu, od oca Adema i Fatime Kurtiš, i imala je tri rođena brata, i dve sestre po ocu i majci.

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, pa je nakon završetka osnovne škole stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsjek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pjevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja pjeva uz hitove sa popularnog „Radio Beograda“, te je i sama pokušavala da uz majku pjeva, ali kako je govorila, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, i da stalno falšira, i da je nije podržavala u namjeri da se bavi muzikom.

1979. godine, Merima se udala za svog prvog supruga Milana Njegomira, sa kojijm je bila u braku sve do 1995. godine, i sa kojim ima tri ćerke Ljubicu, Milicu, Jelenu i jednog sina Marka.

Nakon što se razvela od svog prvog supruga, poznata pjevačica je dugo bila u vezi sa poznatim biznismenom Dragoljubom Markovićem, za koga se i udala 2015. godine, ali se i od njega ona razvela nakon nepunih godinu dana braka.

Pored pjevačke karijere, Merima Njegomir bila je angažovana i kao urednik muzičkog programa na RTS-u.

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pjesama da osmisli svoj repertoar.

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik „Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dvije pjesme, koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pjevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pjevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća „Jugoton“.

Od tada pa do kraja života, Merima Njegomir je snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gdje je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za „radio Beograd“, gdje je interpretirala srpske izvorne pjesme (od nekih koje su najpoznatije u njenoj interpretaciji su pesme – „Jutros mi je ruža procvetala“; kao i „Zajdi, zajdi“; „Što si leno na golemo“; „Sejdefu majka buđaše“; „Svu noć mi bilbil peva“; „Marijo, bela kumrijo“).

Takođe je poznato, da je ova pjevačica, bila i ostala jedan od rijetkih interpretatora pjesama na čak dvadeset stranih jezika – kineskom; hebrejskom; grčkom; ruskom; turskom; italijanskom; kao i na francuskom; mađarskom i engleskom jeziku.

Merima je u toku svoje karijere, održala čak tri koncerta na beogradskom „Kolarcu“ (2002.;2004. i 2015. godine), i dva solistička koncerta u Sava Centru (2007. i 2012. godine), i koncert u „Madlenijanumu“ (2013. godine).

Nagrade koje je za svoj umjetnički rad, i doprinos očuvanju srpske tradicije i izvorne muzike i kulture, Merima dobila tokom svoje dugogodišnje karijere su – „Vukova nagrada“; te i „Zlatni mikrofon“; „Povelja udruženja muzičara džez, rok i zabavne muzike“; „Specijalna Nagrada Radio Beograda“; „Carica Teodora“; „Zlatna značka“; „Estradna nagrada Srbije“.

Solo albumi koje je snimila Merima u periodu od 1981. do 2016. godine, hronološki navedeni su – „Gde ste, moji srećni dani“; „Mezimica“; „Noći jedne žene“; „Opilo nas vino“; „Da nije ljubavi tvoje“; „Zaljubljena“; „Jutros mi je ruža procvetala“; „Zbog tebe“; te i „Moj Milane“; „Gde si, dušo, gde si rano“; „Šta mi značiš“; „Tamburice, kad bi plakat’ znale“; kao i „Pamtim još“; „Bol bolujem“; „Crnogorski biseri“; „Merima Njegomir“ (kao kompilacija 1991. godine; te istoimeni album 2001. godine); „Sedam noći“; „Zapisano u vremenu“ (kompilacija hitova, 2004. godinea); „Vojvođanska bajka“; „Pesme iz Crne Gore“; „Ružo moja bela“; „Podmoskovske većeri“; „Po rastanku“ Sevdalinke“; „Magla padala v’ dolina“; „Ej ljubavi stara“ (2016. godine).

Merima je bila istaknuta estradna umetnica i dobitnica nacionalne penzije Republike Srbije, a na RTS-u je bila urednica narodne redakcije, posvećene očuvanju i promociji izvorne i tradicionalne srpske muzike.



Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.