Međunarodni festival malih scena i monodrame

Mihailović: Kultura je temelj zdravog društva

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2022. 18:16

Glumica beogradskog "Zvezdara teatra" Nela Mihailović izjavila je Srni da je kultura temelj zdravog društva i da se ne smije dozvoliti da globalne tehnologije otuđe ljude, te da se zbog opšte digitalizacije društva ne čuje riječ glumca.

"Posljedice primjene tih tehnologija ni u kakvom smislu ne smiju da nas odvoje ili otuđe od nas samih, od naših porodica, naših najdražih, dece", rekla je Mihailovićeva Srni u Istočnom Sarajevu gdje je zajedno sa Milutinom Karadžićem i kolegama iz "Zvezdara teatra" odigrala predstavu "Sportsko srce", kojom je sinoć otvoren 27. Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Ona je naglasila da kultura traži podršku društva, novac, sluh, razumijevanje, što su, kako je navela, već davno izgovorili i mnogi mudriji od nje.

"Nadam se da se neće desiti da se, zbog globalne digitalizacije društva, ne čuje riječ glumca, da se slova i riječi ne čitaju iz knjiga onako kako su izvorno napisana i da taj ubrzani tehnološki napredak neće od nas oteti i riječi i pozorište", navela je Mihailovićeva.

I Karadžić u izjavi Srni ističe da je kultura temelj zdravog društva i da su glumci vinovnici širenja kulture van svih granica.

"Mislim da ne postoji nijedno glumište sa nekim nacionalnim predznakom, srpskim, hrvatskim ili nekim drugim, već jednostavno postoji gluma koja je sveobuhvatna i koja okuplja ljude koji vole pozorište i teatar kao pojavu, zanimanje, umjetnost", rekao je Karadžić.

On je naveo da voli da igra pred beogradskom publikom jer tamo živi, ali i na svakom drugom mjestu i da je srećan što se bavi ovim poslom.

"Koleginica Nela Mihailović i ja proputovaali smo mnogo i gostovali u Kanadi, Australiji, na više mjesta gdje se govori naš jezik. Svuda smo primljeni veoma srdačno, što nam govori da je pozorište sjajna umjetnost", naglasio je Karadžić.

Poruka ovo dvoje glumaca je da je pozorište trajna kategorija koja će uvijek postojati na dobrobit čovječanstva.

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм