Slavni ruski reditelj

Mihalkov: Zahtjevi američke Akademije u suprotnosti sa vrijednostima Rusije

  • Извор: СРНА
  • 12.11.2022. 16:56

Ruski filmovi više neće moći da se kvalifikuju za Oskara, jer su uslovi Američke akademije filmske umjetnosti za dobijanje te nagrade u suprotnosti sa vrijednostima Rusije, rekao je poznati ruski filmski stvaralac Nikita Mihalkov, koji je koji je 1994. dobio Oskara za dramu "Varljivo sunc

On kaže da od dužine trajanja trenutnih kriterijuma za dobijanje Oskara zavisi koliko dugo bi Rusija mogla da se drži dalje od kandidature za tu nagradu.

"Zavisi od toga na koliko godina će produžiti pravila za dodjelu Oskara, odnosno princip podobnosti filmova. Mislim da su Oskari mrtvi, a mi trenutno radimo na osnivanju Evroazijske filmske akademije sa Evroazijskim nagradama koje će biti vrhunske, moćne i veoma motivišuće", rekao je Mihalkov novinarima.

On je dodao da će za nominaciju biti razmotreni oni filmovi koji se poklapaju sa moralnim vrijednostima koje dijele sve zemlje koje bi se pridružile akademiji.

Mihalkov ukazuje da filmovi u kojima postoji određeni broj LGBT glumaca imaju pravo na nominaciju za Oskara, a rasna raznolikost među glumcima je još jedan ključni kriterijum.

Ove jeseni ruski komitet za Oskare je trebalo da preda film koji bi mogao da se kvalifikuje za dodjelu nagrada, ali je odbor Nacionalne akademije filmskih umjetnosti i nauka Rusije odlučio da bojkotuje dodjelu Oskara 2023.

Predsjednik komiteta Pavel Čuhraj podnio je ostavku u znak protesta protiv ove odluke u čemu ga je pratilo još pet filmskih stvaralaca.