Književnik

Milutin Mićović dobitnik nagrade "Miroslavljevo jevanđelje"

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2021. 13:33

Književnik Milutin Mićović dobitnik je nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" za ovu godinu za knjigu "Luče u tami Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Žiri u čijem su sastavu profesori Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, kao i Radoje Femić i Miomir Đurišić, odluku je donio jednoglasno.

U obrazloženju odluke žirija navodi se da je Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

"Posebno se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije", napominje se u obrazloženju.

Žiri je podsjetio da je Mićović zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije.

U obrazloženju odluke žirija ocijenjeno je da je Mićovićev stvaralački princip dosljedno primijenjen u knjizi "Luče u tami Crne Gore" u skladu sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi trostruko ipostasno jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora"

Nagrada "Miroslavljevo jevanđelje" biće uručena Mićoviću u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Milutin Mićović je rođeni brat Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.