Na današnji dan umro je Miroslav Mika Antić, vječiti dječak srpske literature

  • 24.06.2020. 08:01

Pjesnik i pisac Miroslav Mika Antić /1932-1986/, "vječiti dječak" srpske literature, izuzetan liričar i inventivan pjesnik za najmlađe koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka, umro je na današnji dan 1986. godine.

Mika Antić piše o sitnicama koje čovjeka okružuju, a koje on nije u stanju da primijeti opterećen svakodnevicom.

Antić je u rodnom Mokrinu pohađao osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije u Beogradu.

Živio je u Novom Sadu. Prije nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu... Osim pisanja bavio se i slikarstvom, žurnalistikom i filmom.

Bio je i urednik lista "Ritam" i "Dnevnik" u Beogradu, te "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima "Sveti pijesak" i "Doručak s đavolom".

Napisao je zbirke pjesama: "Ispričano za proleća", "Plavo nebo", "Roždestvo tvoje", "Psovke nežnosti", "Garavi sokak", "Koncert za 1001 bubanj" i "Kikinda". Poznat je po pjesmama za djecu: "Plavi čuperak", "Posljednja bajka", "Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Prva ljubav" i "Svašta umem". Takođe, napisao je radio drame "Otužni marš" i "Povečerje".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм