Očuvanje kulturne baštine

Najmlađi učili vesti Zmijanjski vez 

  • 24.08.2019. 13:49

Duboke plave niti, ručni rad, biljne boje i improvizovani geometrijski oblici predstavljaju glavne odlike Zmijanjskog veza. Tradicionalni vez iz Zmijanja je kulturna baština veza žena iz sela u kraju Zmijanje. Ljubav prema ovoj vrsti veza Sanji Bajić javila se prije šest godna i od tada je njeguje, ali i prenosi na mlađe naraštaje kroz razne radionice.

Radionica veza na platnu održana je u okviru manifestacije "Kočićev zbor", a glavni učesnici su bili oni najmlađi. Među njima nalaze se i ozbiljne vezilje koje već nekoliko godina vezu, ali i oni koji su upravo na ovoj radionici napravili prve vezove. 

Glavni cilj radionice jeste da se djeci ukaže na značaj čuvanja kultrurne baštine , čuvanja tradicije i značaja Zmijanskog veza. Tradicionalni vez iz Zmijanja je kao nematerijalna svjetska baština upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine. U okviru radionice posjetioci su imali priliku da vide dio nove, tradicionalne, kolekcije nakita „Tragovi". 
 

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм