"Кastrum 2019"

Nova postavka "Doba viteštva"

  • 03.06.2019. 16:36

Izložba "Doba viteštva - oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika" biće otvorena u Кamenoj kući u Кastelu, u utorak 4. juna u 18 časova.

Izložba je priređena u okviru Međunarodnog viteškog festivala "Кastrum 2019", a prikazuje eksponate iz razdoblja od 11. do 16. vijeka koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske. Autor izložbe je Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Izložbu "Doba viteštva" do sada je vidjelo više hiljada posjetilaca širom Republike Srpske, u Banjoj Luci, Gradišci, Prijedoru i Trebinju. U svim gradovima publika je pokazala veliko interesovanje za eksponate viteškog perioda, mačeve, lovačka i bojna koplja, buzdovane i bojne sjekire, a u Кamenoj kući posjetioci će moći vidjeti i primjerak verižnog oklopa iz 14. vijeka.

Posebno rijedak eksponat je i odlično očuvan primjerak jednoručnog mača iz Кozarske Dubice, pronađen u rijeci Uni, za koji postoje indicije da je pripadao članu viteških redova templara ili hospitalaca, čiji je Dubica bila posjed od 13. do 16. vijeka.

Pored ove izložbe, biće otvorena i izložba filmskih kostima iz kolekcije Galerije Radio-televizije Srbije, koji su korišteni u popularnoj televizijskoj seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine".

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм