Istočno Sarajevo

Odigrana predstava "Pidžama za šestoro"

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2022. 09:00

Trećeg dana 27. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu odigrana je predstava "Pidžama za šestoro" Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke.

Reditelj Željko Stjepanović rekao je sinoć da je "Pidžama za šestoro" komedija, čiji je originalni tekst toliko često adaptiran i prilagođavan da su se te adaptacije vrlo često udaljavale od onog što ova komedija suštinski jeste: vodvilj.

"U našem vodvilju, pokretač dramske radnje je strasna želja glavnog lika da, iako oženjen, ima ljubavnu vezu sa drugom ženom. Ta želja, banalna ali ljudska, stavlja nas u niz komičnih situacija u kojima se izvrgavaju smijehu i podsmijehu mane, poroci i nastranosti pojedinca i čitavog sloja određenog društva", naveo je Stjepanović.

Igrali su Željko Erkić, Zlatan Vidović, Anja Ilić, Miljka Brđanin, Dragana Marić, Velimir Blanić.

Sinoć je i Selma Mehić izvela monodramu "Saloma", koju je režirala zajedno sa Majom Đurinović.

"Saloma" je, samo djelimično, drama Miroslava Krleže. Ovaj tekst je objavljen 1963. godine i u više navrata je igran na pozornicama širom bivše Jugoslavije. "Saloma" je rezultat višegodišnjeg istraživanja teorijskih radova i građe iz Krležine zaostavštine.

Lik tužne judejske kraljevne okružene "lažljivcima, glupanima, ulizicama i ubojicama" Krleža je započeo oblikovati još kao buntovni mladić 1913. da bi tokom narednih 50 godina, koji uključuju dva svjetska rata i burne političke promjene, mijenjao snove i stavove u drami tražeći, nakon kratkotrajne nade u Proroka, smisao preživljavanja, a onda i intimno opravdanje za životne kompromise.

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)