Izrael

Otkrivene tri do sada nepoznate Modiljanijeve skice

  • Извор: Агенције
  • 13.07.2022. 22:05

Kustosi u izraelskom muzeju Heht Univerziteta u Haifi, otkrili su tri nepoznate skice proslavljenog umjetnika 20. veka Amedea Modiljanija (1884-1920) ispod površine njegove slike "Akt sa šeširom".

Nedovršena djela Modiljanija, umetnika italijanskog porijekla koji je radio u Parizu, gdje je i preminuo 1920. godine, otkrivena su nakon što je platno pregledano rendgenskim snimkom, u okviru sveobuhvatne forenzičke studije njegovog rada prije izložbe njegovih djela u Filadelfiji, navodi AP.

Ina Berkovic, istoričarka umjetnosti u muzeju Heht, istakla je da je to "prilično nevjerovatno otkriće", a na slici je Modiljanijeva prijateljica Mod Abrantes.

Jedan od kustosa muzeja još 2010. godine primijetio je ispod okovratnika Abrantesove treću figuru, ali joj je tek ove godine poklonjena pažnja.

"Pomoću rendgenskih zraka, zaista smo u stanju da natjeramo ovaj neživi objekat da progovori. Kada smo odlučili da uradimo rendgenski snimak, samo smo željeli da saznamo nešto više o skrivenoj figuri ispod Mod Abrantes", izjavila je Berkovic.

Ona je navela da su pored portreta skrivene žene sa šeširom, na suprotnoj strani pronađena još dva portreta koja su bila potpuno nevidljiva golim okom: jedan muškarca, a drugi žene sa kosom podignutom u punđu, prenosi AP.

Modiljanijeva slika "Akt sa šeširom" iz 1908. i bez ovog otkrića bila je neobična slika, jer se na obje strane platna nalaze portreti.

Posjetioce koji ulaze u galerije muzeja Heht susreće naopaki goli portret, a lik Mod Abrantes je na poleđini.

Modiljani se smatra jednim od velikih modernističkih umjetnika 20. veka.

Živio je kratak, buran, boemski život u Francuskoj, gdje su njegove golišave slike izazivale kontroverze.

Osnovne odlike njegovog rada su vitki, izduženi vratovi i lica, a njegov stil je pod uticajem afričke i kikladske grčke umjetnosti, koja je tek počela da stiže u Francusku krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Jevrejski umjetnik umro je u 35. godini bez novca.

Jedna od njegovih slika, "Ležeći akt", prodata je za više od 170 miliona dolara na aukciji 2015. godine, što je čini jednom od najskupljih slika ikada prodatih.

Velika potražnja za autentičnim Modiljanijevim djelima stvorila je razvijeno tržište falsifikata, navodi američka agencija.

Тагови: