Kočićev zbor

Otvorena muzejska postavka "Kočićevo ognjište"

  • 26.08.2018. 12:37

U Stričićima, kod Banjaluke, danas je u okviru 53. "Kočićevog zbora" otvorena muzejska postavka "Kočićevo ognjište", koja bi trebalo da postane stalna.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Vladimir Đukanović rekao je da je na prostoru "Kočićevog ognjišta" danas otvorena planinska kuća-brvnara, a da je cilj opremanje svih kuća i formiranje zavičajnog muzeja "Kočićevo ognjište". 

"U kući koja je danas otvorena prikazane su dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja krajem 19. i početkom 20. vijeka, dok je u drugoj predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja Republike Srpske o ljudima, običajima, narodnima nošnjama i tradicionalnoj arhitekturu Zmijanja", naveo je Đukanović.

On je dodao da će otvaranje planinske kuće omogućiti da se "Kočićevo ognjište" koristi za turizam u smislu organizovanja škola u prirodi, đačkih ekskurzija i jednodnevnih izleta kako bi djeca imala mogućnost da uče o srpskoj tradiciji i kulturi. 

Pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Banjaluka Minja Šurlan rekla je novinarima da je ova organizacija, osim Kočićeve kuće, dobila na upravljanje kompletan prostor "Kočićevog ognjišta". 

Ona je istakla da je u planu da se osim Kočićeve kuće opreme i ostale kuće za posjetioce, čime će se dobiti još jedna turistička lokacija na ovom području. 

Šurlanova je zahvalila gradu Banjaluka na sanaciji krovne konstrukcije ovih objekata i Muzeju Republike Srpske koji je omogućio postavku eksponata iz perioda Petra Kočića.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)