"Чекај ме и ја ћу сигурно доћи"

Овако је настала једна од најљепших љубавних пјесама

  • Извор: Крстарица
  • 14.02.2024. 15:24

“Чекај ме, и ја ћу сигурно доћи” је по мишљењу многих, једна од најљепших икад написаних љубавних пјесама. Написао ју је Константин Симонов, а због околности у којим је настала, ушла је у антологију.

Симонов био је велики руски писац, пјесник и патриота којег је судбина често одводила на ратне фронтове. Безнадно је био заљубљен у Валентину Серову, тада најљепшу и најпопуларнију глумицу.

Она је, међутим, била удата. Пошто је супруг генерал, кога је јако вољела, преминуо, Валентина је дуго патила. Потом се упуштала у многобројне љубавне афере, али никог није успјела да заволи као свог покојног супруга.

А онда, ратне 1940. године упознала је Симонова, који је годинама маштао о њој. Ушли су у везу која је била све оно о чему је писац маштао, али, невоље тек долазе. Симонов је отишао на ратиште и у јеку највећих борби схватио је да се неће вратити кући жив.

Једино што га је одржавало била је фотографија и мисао на своју прелијепу Валентину која је жељно ишчекивала да јој се врати. Тада је одлучио да јој напише пјесму која ће јој говорити колико је он воли, чак и када га не буде више.

Пјесму, која је требало да стигне Валентини послије његове погибије је ставио у џеп, мирно ишчекујући свој судњи дан. Међутим, догодило се чудо – јединица у којој се Симонов налазио некако је избјегла финални удар непријатеља, и писац се, жив и здрав, вратио кући својој драгој, с пјесмом у џепу.

Вјенчали су се 1943., а пјесма о љубави која надјачава смрт у комбинацији с “хепиендом” обишла је цијели свијет, и преведена на чак 35 језика!

Трагичан крај велике љубави

Иронично, након свих недаћа које су прошли, Константин и Валентина у браку нису имали среће. Стално под будним оком јавности, почеле су да круже приче да је Валентина, док јој је супруг био на ратишту и писао најљепше стихове, варала Симонова и то са “буџованом” – генералом Рокосовским.

Данас се зна да је афера била измишљена. Валентина јесте радила као добровољна медицинска сестра у болници у којој се Рокосовски опорављао од рана са ратишта и да, јесу се срели неколико пута, али то је било све! Генерал је у то вријеме већ имао љубавницу, докторку у тој болници са којом је 1945. добио и кћерку, а Валентину више никада није ни видио.

Ипак, брак није преживио трачеве. Константин Симонов је напустио супругу 1957. а њен живот је кренуо силазном путањом. Каријера јој је потпуно замрла и постала је алкохоличарка. Једна од најљепших жена Совјетске Русије умрла је сама и заборављена 1975. у Москви у 58. години живота, пише Историјски забавник.

Ни Константин након Валентине није пронашао срећу. Посветио се каријери и једина породица постале су му књиге и стихови. Умро је 1979. године покушавајући да, и поред противљења војске, створи архив сјећања оних који су се борили у Другом свјетском рату.

Константинова ода бесмртној љубави и заносу преживјела је до данашњих дана и данас је једна од најпопуларнијих поема икада написаних на руском језику.

Додавши јој музику пјевали су је и рецитовали многи умјетници широм свијета. Код нас, то су учинили Раде Шербеџија и Тома Здравковић. Неки извори кажу да је Здравковић одлучио да изведе ову пјесму након што је сазнао да је болестан.




Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?