Kompozicija "Maraton"

"Pačići" iz Doboja osvojili prvu nagradu na "Malom kompozitoru"

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2022. 13:05

Kompozicija "Maraton" u izvođenju dječijeg sastava "Pačići" iz Doboja osvojila je prvu nagradu na 16. Festivalu dječijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor – Banjaluka 2022".

Direktor festivala "Mali kompozitor" Mladen Matović istakao je da je šesnaestim izvođenjem ovaj festival u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacija, koja usko povezuje prosvjetu i kulturu.

"Festival ima veliki značaj i sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, te se u centralnoj festivalskoj večeri našlo 15 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz Republike Srpske i BiH", rekao je Matović.

On je napomenuo i da je, kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, "Mali kompozitor" i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga, te da mu to daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

Matović je naveo da je festival "Mali kompozitor", koji organizuje reprezentativno udruženje iz oblasti muzičke umjetnosti "Art puls", u proteklih 16 godina prepoznao više od 450 talentovane djece, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim pedagozima.

"Osnovni cilj festivala koji je u proteklom periodu iznjedrio više od 270 autorskih kompozicija za djecu je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad", naveo je Matović.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koga su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Milica Dumanovski iz Banjaluke, Pavle Tepić iz Kotor Varoša, Matija Miljević iz Banjaluke, te Eleonora Vukojević iz Doboja.

Drugu nagradu za kompoziciju dobila je pjesma "Putovanja" u izvođenju Marije Nagraisalović iz Banjaluke, dok je treću nagradu za kompoziciju osvojila Sara Penavić, koja je izvela pjesmu "Da sam ja Sunce", a koja je takođe osvojila i treću nagradu publike.

Treću nagradu publike dobila je kompozicija "Pozorište" u izvođenju Jane Milovanović iz Banjaluke.

Drugu nagradu publike dobila je pjesma "Maraton" u izvođenju "Pačića" iz Doboja, dok je prvu nagradu publike osvojila Lejla Jašarević iz Šamca sa pjesmom "Škola počinje".

Nagradu za najboljeg debitanta ove godine osvojila je Srna Kovačević iz Prnjavora za izvođenje pjesme "Čitajmo knjige".

Treću nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Ilda Islamović iz Brčkog za izvođenje pjesme "Gdje sreća stanuje" i Jovana Nović iz Dervente koja je izvela pjesmu "Stiglo je proljeće".

Drugu nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili David Stević iz Brčkog za pjesmu "Nastavnik muzičkog" i Nedžla Baćevac iz Janje, koja je izvela pjesmu "Sjeverni pol".

Prvu nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Dunja Marjanović iz Bijeljine za izvođenje pjesme "Jutro" i duet Milica Blagojević i Dorotea Sladojević koje su izvele pjesmu "Sloboda".

Nagradu za najbolji tekst dobila je Milica Nikoletić iz Banjaluke.

Nagrade djece učesnika festivala dobili su Emilija Stupar iz Banjaluke, Adi Čano iz Sarajeva i Petra Glibo iz Mostara.

Festival je održan povodom 20. novembra - Međunarodnog dana djeteta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjalucim, pod pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)