"Sveti novomučenici jasenovački u svjetlu vaskrsenja"

Koncert kosovsko-zavjetnih pjesama: Počelo obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u "Oluji"

  • Извор: СРНА
  • 28.07.2022. 09:19

Koncertom kosovsko-zavjetnih pjesama u izvođenju Pavline Radovanović i izložbom ikona sestre Marije iz manastira Jasenovac u Brčkom je počelo obilježavanje 27 godina od stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", najvećeg etničkog čišćenja jednog naroda u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Koncert i izložba koja nosi naziv "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlu vaskrsenja" održani su sinoć na Trgu mladih u Brčkom u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" i Konzervativnog kluba iz tog grada.

Pavlina Radovanović, trinaestogodišnja djevojčica iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, rekla je novinarima uoči koncerta da kosovske pjesme pjeva od pete godine i da joj je trenutno najdraža "Vila sa Košara", koju je otpjevala na kraju koncerta i sa suzama u očima poručila "Dogodine u Prizrenu".

Član Konzervativnog kluba Miloš Subotić rekao je da ova manifestacija, simboličnog naziva "Kosovsko raspeće od Jasenovca do `Oluje`", nosi univerzalnu poruku za slobodom.

"U isto vrijeme podsjećamo na brojna raspeća koja je srpski narod prošao u 20. vijeku. Želimo da pokažemo da je to jedan kontinuitet, jedna te ista priča, ali da uprkos tome stojimo i postojimo i postojaćemo i dalje", istakao je Subotić.

Potpredsjednik "Prosvjete" Vedrana Dragičević rekla je da su koncertom i izložbom željeli da upoznaju publiku sa istorijom i stradanjem Srba i svih drugih antifašista u Drugom svjetskom ratu.

Izložbu ikona sestre Marije građani mogu pogledati u "Prosvjetinoj" galeriji "Sava Šumanović" gdje je preseljenja nakon otvaranja na Trgu mladih.

Na koncertu su nastupili i članovi etno-pjevačke grupe "Bosiljak" koja djeluje pri Kulturno-umjetničkom društvu "Ilićka" i harmonikaš Drago Gavrić iz Brčkog.

Koncert i izložba bili su humanitarnog karaktera, te je doborovoljnim prilozima građana sakupljeno 5.086 KM, 530 evra i 3.400 dinara za freskopis crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.

Otvoreni su besjedom profesora Bogoslovskog fakulteta u Foči Darka Đoga koji će večeras, u okviru manifestacije "Kosovsko raspeće od Jasenovca do `Oluje`", održati predavanje u Kulturno-administrativnom centru "Patrijarh srpski Pavle" sa početkom u 19.00 časova.

Koncertu i izložbi je prisustvovao i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

U okviru ove manifestacije, 4. avgusta će na spomeniku srpskim braniocima Brčkog biti služen parastos, a planirana je i akademija na otvorenom.

Manifestacija se završava 6. septembra izložbom slika iz Donje Gradine koja govori o stradanju Srba, Roma i ostalih antifašista.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod "zaštitom" mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća. 

Тагови: