Svečano zatvoren Teatar fest "Petar Kočić"

Predstava "Tartif" najbolje pozorišno ostvarenje

  • 08.06.2019. 21:10

Predstava "Tartif", rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, proglašena je za najbolje pozorišno ostvarenje 22. Teatar festa "Petar Kočić", koji je večeras svečano zatvoren u Banjaluci.

Prema odluci festivalskog žirija, nagrada za najbolju režiju pripala je Igoru Vuku Torbici za predstavu "Tartif", dok je nagradu za najbolji tekst dobio Aleksandar Mihailović za predstavu "U čije ime“. 

Za najboljeg glimca proglašen je Saša Torlaković za ulogu Tartifa u istoimenoj predstavi, a za najbolju glumicu proglašena je Hana Selimović za ulogu Dorine u predstavi "Tartif". 

Pomoćnk ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je da je 22. Teatar fest "Petar Kočić", koji se održavao u Banjaluci od 1. juna, festivalskom selekcijom i bogatim programom potvrdio svoju važnost i veličinu, kao i unapređenje međunarodne saradnje. 

"S obzirom na njegov veliki značaj, razvojni put ove manifestacije prati ukupan razvoj scenske umjetnosti kod nas i doprinosi njenoj afirmaciji u cjelini. To je jedna od manifestacija koja označava kulturnu i umjetničku scenu Srpske i njen je neraskidivi dio", rekla je Đakovićeva, koja je svečano zatvorila ovogodišnji "Teatar fest". 

Ona je istakla da Narodno pozorište Republike Srpske organizovanje ovakvog festivala postaje poprište razmjena umjetničkih iskustava i jačanja saradnje sa pozorištima i stvaraocima iz najbližeg okruženja. 

Đakovićeva je dodala da se time ovdašnjoj publici približava drugačiji i raznovrsniji pozorišni izraz, te bogate iskustva. 

Ona je navela da su Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske do sada bili čvrst oslonac organizaciji Festivala, što će biti i u buduće. 

Monodrami "Pometanje pitomca Terlesa" pripala je nagrada za najbolju predstavu izvedenu u okviru "Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca". 

Ovu nagradu glumcu Marku Todoroviću uručila je pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević, koja je rekla da Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržava ovaj festival, čiji je cilj da se afirmišu mladi glumci. 

"Ministarstvo u svom radu podržava sve talentovane mlade ljude i smatramo da u oblasti kulture treba više pažnje posvetiti mladima", dodala je Maleševićeva. 

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković rekao je da je publika tokom Festivala imala priliku da vidi osam reprezentativnih pozorišnih iskaza. 

"Mislim da niko ko je u ovih osam dana došao u pozorište nije imao razloga da bude nezadovoljan, jer smo pokušali da napravimo najbolju reprezentaciju od ponuđenog, a reakcija publike je potvrdila da je to imalo smisla", naveo je Novaković.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина