U Andrićgradu

Predstavljena knjiga "Višegrad kroz vijekove"

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2022. 09:20

U Andrićgradu je promovisana knjiga Aleksandra Savića "Višegrad kroz vijekove".

- To je mala istorijska čitanka u kojoj sam, prema saznanju koje sam imao i koje sam nalazio u različitim dokumentima, objavio ono što je važno za sam Višegrad - istakao je Savić.

On je rekao da knjiga ima faksimil prodaje kuće nobelovca Ive Andrića iz 1958. godine, faksimil doajena novinarstva čika Ljube Mutapčića, koji je 1978. godine održao prvu sjednicu savjeta za Višegradsku stazu, a tu je i Andrićev faksimil.

Savić je naveo da je u knjizi mnogo napisao o prosvjeti, bibliotekarstvu u samom Višegradu, te kulturno-umjetničkim društvima koje su razvijale različite nacionalnosti.

Recenzent Divna Vasić rekla je da je knjiga plod dugogodišnjeg sakupljanja istorijske građe - dokumenata, starih fotografija, legendi i priča vezanih za višegradski kraj.

- Knjiga obuhvata period od srednjeg vijeka do druge polovine 20. vijeka. Želja i namjera autora je da objedini i objavi sve podatke do kojih je došao i da ih sačuva za buduće generacije, a ujedno i ukaže na značaj istorijskog nasljeđa, prirodnih ljepota i bogatstva ovog kraja - naglasila je Vasićeva.

Urednik knjige Slavko Heleta rekao je da se istorijska knjiga "Višegrad kroz vijekove" može mjeriti sa velikim brojem istorijskih izdanja.

- Velika je hrabrost istraživati istoriju Višegrada pored onoga što je uradio nobelovac Ivo Andrić. Autor je koristio nešto što ni Andriću nije bilo dostupno, a to su privatne arhive i arhive u višegradskim institucijama. Većina je nepotpisana, nema autora, ali se znaju institucije - naglasio je Heleta.

Knjiga "Višegrad kroz vijekove" predstavlja zajednički projekat Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske "Dabar" sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм