Priča prvog srpskog fotoreportera

Premijera filma "Rado ide Srbin u vojnike"

  • 26.01.2019. 19:40

"Rado ide Srbin u vojnike" potresna je priča Riste Marjanovića, prvog srpskog fotoreportera. Urednik fotografije uglednog "Njujork Heralda" kamerom je zabilježio veliku epopeju, borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu. Reditelj Dragan Elčić kaže da je Marjanovićev značaj za borbu srpskog naroda nemjerljiv. 

"Ličnost koja zavređuje pet, šest ovakvih filmova. Ovo je samo segment vezan za Veliki rat. Da njegovih fotografija nije bilo, mi ne bi ni imali zapisanih svjedočenja o velikoj golgoti srpskog naroda u Velikom ratu. Da nije bilo Riste Marjanovića 916. godine u Parizu sa tim fotografijama, ne bi bilo ni pomoći Međunarodne zajednice, jer su tada tek spoznali i shvatili da je srpska vojska izdržala golgotu", kaže Dragan Elčić, režiser filma.

Marjanovićeva unuka, koja je prisustovala premijeri, kaže da je film prepun emocija i njegovog života. Gledala ga je, kaže, kroz suze.

"Ja sam presrećna što je Dragan Elčić uspio da me nadje i što smo mi uspjeli da ispričamo ovu priču uu vremenu kada se obilježava stogodišnjica velikog rata. Jeste premijera tek sad, ali je film završen mnogo ranije i što smo ispričali nešto što ljudi ne  znaju. Tačno je ono što je Rista rekao, moja djela će ostati, a mene će zaboraviti", Zorana Vojnović, unuka Riste Marjanovića.
 
Pomoć u snimanju filma osim članova porodice Marjanović dali su i u Narodnom muzeju u Šapcu. Glumac Bora Nanić koji je za potrebe filma posudio svoj glas, kaže da je cijela priča na njega ostavila jak utisak. 

"Ja nisam znao tekst prije toga, nisam ga uopšte pročitao. Bio sam zatečen pričama koje slijede, tako da ima par mjesta gdje su meni bukvalno krenule suze na priču recimo o onom borcu koji je posle radio u nadnici bez ruke, za onog malog dječaka. Na snimanju su mi suze išle, i evo sada gledajući film, na istim tim i još nekim mjestima, ja sam plakao", kaže Bora Nanić, glumac.

Premijeri filma prisustvovali su brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Reditelj kaže da je aplauz publike sve rekao. U domu Vojske Srbije postavljena je i izložba fotografija posvećena upravo slavnom fotografu.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина