Banski dvor

Premijerno izvedena svečana poema "Hilendar", srpskog kompozitora Vlade S. Miloševića

  • Извор: РТРС
  • 25.04.2023. 22:49

Na sceni Banskog dvora u Banjaluci izvedena je svjetska premijera svečane poeme "Hilendar", srpskog kompozitora Vlade S. Miloševića, u okviru manifestacije "Hilandar kao nadahnuće". Poduhvat "Hilandar kao nadahnuće" osmišljen je da bi se kod publike, a posebno mladih podstaklo interesovanje za djela iz pravoslavne, duhovne i kulturne tradicije.

Osam stotina dvadeset pet godina od osnivanja manastira Hilandar i pedeset godina od nastanka partiture Hilander, u Banskom dvoru u Banjaluci, premijerno je izvedena svečana poema "Hilendar", srpskog kompozitora Vlade S. Miloševića. Partituru je priredio profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, Saša Pavlović.

- Božijom promišlju je došla partitura iz Banjaluke u manastir Hilandar, kao što je nekada i ikona Bogorodice trojeručice sigla. Tako je stigla i ova partitura - naglasio je Saša Pavlović, profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Simfonijska poema "Hilendar" nastala je nakon povratka Vlade Miloševića sa hodočasnog putovanja na Svetu Goru. Ideja da se partitura objelodani potekla je od arhimandrita Metodija, igumana Svete carske lavre manastira Hilandar.

- Manastir Hilandar je uvijek bio most. Sveti Sava i Sveti Simeon su ga osnovali na Svetoj Gori želeći da preko njega povežu srpski narod sa svim pravoslavnim narodima koji imaji svoje svetinje na Svetoj Gori - istakao je arhimandrit Metodije, iguman Svete carske lavre manastira Hilandar.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uz predsjednika Srbije i generalni pokrovitelj manifestacije "Hilandar kao nadahnuće" poručio je da će Republika Srpska učiniti sve kako bi trajno pomogli manastir Hilandar.

Republika Srpska će naći način, da kao i Srbija, donese određeni zakonski akt u kome ćemo trajno podržavati život i djelovanje manastira - istakao je Dodik.

Svjetsku premijeru poeme "Hilendar", izveli su Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije i Orkestar Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta.


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм