Режирао "Битку на Неретви"

Преминуо филмски режисер Вељко Булајић

 • Извор: Вечерњи.хр
 • 03.04.2024. 10:47

Преминуо је Вељко Булајић, филмски режисер, који је трајно обликовао југославенску кинематографију.

Вељко Булајић рођен је у мјесташцу Вилуси на пола пута од Требиња до Никшића 1928. године. Са родитељима, оцем Миљком и мајком Љубицом те браћом Ђорђем и Стеваном је до избијања Другог свјетског рата боравио у Сарајеву, а онда су се вратили у родне Вилусе и већ 13. јула 1941. године. Најстарији брат Ђорђе је погинуо у рату, док су Стеван и Вељко преживјели, иако су и они били рањавани.

Средњу школу Булајић је завршио у Сарајеву. Након рата нашао је мјесто у Дому ЈНА у Загребу, гдје се мотао с млађим поратним интелектуалцима. Тада се почео занимати за кинематографију, уписао је филмску режију у Центро Спериментале у Риму. Дипломирао је 1959, асистирао великим редитељима као што су Федерико Фелини и Виторио Де Сика па се вратио у бившу Југославију.

Режисерку каријеру започео је двјема кратким филмовима: Камен и море и Брод луталица (1953). Први дугометражни играни филм “Влак без возног реда” (о послијератним миграцијама становништва) реализовао је 1959. године. Дјело је награђено с двије Златне арене и наградама Славица и Јелен у Пули, те Наградом града Загреба. Слиједи филм Рат (1960), визија ратне катастрофе, награђен Златном и Сребрном ареном у Пули. Велики успјех Булајић постиже филмом Узаврели град (1961), о животу у новоме индустријском центру, награђеном такође Златном ареном у Пули.

Булајић је аутор чији су филмови постигли највећи успјех код домаћих и страних гледалаца. Козара, Влак без возног реда, Атентат у Сарајеву заједно с “Битком на Неретви” на врху су листе најгледанијих филмова у бившој Југославији. 

Вељко Булајић добитник је награда Златни Лав у Венецији, Златна Нимфа у Монте Карлу, награде за режију у Сан Себастијану и Делхију, Златне медаље на Међународном филмском фестивалу у Москви, међународне награде критике "Cidacl", награде Златни клас за најбољи филм у Валадолиду, неколико награда публике те још неке друге. Награђен је с неколико Златних Арена на Филмском фестивалу у Пули за најбоље филмове и најбољу режију, а америчка Академија за умјетност и науку номиновала је његов филм "Битка на Неретви" за Оскара.Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.