Američki pjevač, tekstopisac i glumac

Preminuo Hari Belafonte

  • Извор: Танјуг
  • 25.04.2023. 16:34

Poznati američki pjevač, tekstopisac i glumac Hari Belafonte umro je u 96. godini, piše "Dejli mejl".

Njegov portparol je potvrdio da je Belafonte umro od bolesti srca.

Ova ikona pokreta za borbu za građanska prava proglašen je mrtvim u svom domu na Menhetnu u NJujorku.Belafonte je postao zvijezda u Holivudu u vrijeme pojačanih rasnih tenzija pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka, a posebno se proslavio pjesamam "Banana bout" i "DŽamp dlajn" /Jump in the Line".

Njegov album "Kalipso" prvi je u istoriji koji je prodat u više od milion primjeraka, nakon što je došao na prvo mjesta top liste "Bilbord" 1956. godine i ostao na tom mjestu više od 30 sedmica uzastopno.

Ovaj uspjeh omogućio mu je i uspjeh na filmskom platnu i glavne uloge u filmovima kao što su "Karmen DŽons" i "Ostrvo na suncu".

Ali kako je postajao sve popularniji Belafonte je počeo sve više i glasnije da govori protiv rasizma koji je sam doživio u Holivudu. On je sebe opisao kao pjevača muzike sa "korijenima u crnačkoj kulturi američkih crnaca i Afrike i Antila".

On je rođen u Harlemu od roditelja imigranata sa Antila.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм