Preminuo reditelj crtanog filma "Tom i Džeri"

  • 20.04.2020. 16:25

Gene Deitć, dobitnik Oscara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova poput Toma i Džerija i Popaja, preminuo je u 96. godini u svom stanu u Pragu.

Vijest je potvrdio njegov češki izdavač Petr Himmel, piše Daily Mail.

Deitć, kome je puno ime bilo Eugene Merrill Deitć, režirao je 13 epizoda omiljenog dječjeg crtanog filma "Tom i Džeri" i nekoliko epizoda iz serije "Popaj".

Sa suprugom i trojicom sinova iz prethodnog braka živio je u Pragu, a svi sinovi krenuli su njegovim stopama i postali ilustratori crtanih filmova i animatori.

Deitć je rođen u Čikagu 1924. godine, a nakon kratke vojne karijere brzo je postao prepoznatljivo ime u svijetu animacije i dobio je brojna priznanja.

Premda je radio na brojnim crtanim filmovima i animacijama, najpoznatiji su likovi Popaja i Toma i Džerija.

Njegov film "Munro" 1960. godine osvojio je Oscara za najbolji animirani kratki film.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм