Festivala animiranog filma "Banjaluka 2018"

Projekcije filmova, predavanje i predstavljanje animirane scene Srpske

  • 27.10.2018. 12:41

Pretposledni dan 11. Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ obilježiće projekcije filmova, predavanje, i predstavljanje animirane scene Republike Srpske.

Program počinje u 17 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Član žirija Festivala Darko Masnec, koji je 2017. godine doktorirao sa temom „Zagrebačka škola crtanog filma - umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara“ održaće predavanje o jednom segmentu animacije koji je u ovom trenutku u trendu u svijetu - animacija i video igrice.

Od 18 časova u „Palasu“ počinje program „Ex YU panorama“, koji donosi 11 animiranih filmova.

Takmičarski program počinje od 20 časova, a posjetioci „Palasa“ imaće priliku da pogledaju 14 animiranih filmova autora iz Francuske, Velike Britanije, Belgije, Poljske, Irske, Hrvatske, Slovačke, Njemačke i Italije.ž

Od 20 časova planiran je program „Animirani film Republike Srpske“, koji priređuje Goran Dujaković, a koji daje presjek produkcije animiranih filmova nastalih na prostoru Republike Srpske (ili su autori sa ovih područja), a koji su rađeni u posljednjih šest godina.
 
Od 2014. godine, kada je pokrenut, smjer Animirani film na banjalučkoj Akademiji umjetnosti krupnim koracima napreduje i daje širok raspon – od studentskih vježbi, video spotova, do vrlo kompleksnih filmova koji predstavljaju kombinaciju različitih tehnika animacije ili prožimanje različitih filmskih vrsta.
 
Animirani film Republike Srpske predstavlja danas važan segment animirane scene Bosne i Hercegovine, koja je u stalnom usponu.

Takmičarski program u Kulturnom centru Trebinje počinje u 20 časova, a donosi 13 ostvarenja. Trebinjska publika imaće priliku da, pored radova animatora iz cijelog svijeta, pogleda i animirani film „Dubioza kolektiv: Rijaliti“, muzički video za bend Dubioza Kolektiv i njihovu pjesmu „Rijaliti“.

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.
 

Тагови: