Istočno Sarajevo

Promovisan roman "Miloš i akmače" autora Saše Terzića

  • Извор: СРНА
  • 10.11.2022. 20:14

Roman "Miloš i akmače", autora Saše Terzića, koji govori o Milošu Stuparu, ratnom komandantu šekovićkog Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske predstavljen je večeras publici u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Terzić je rekao novinarima da je junak Miloš Stupar u prvoj deceniji 21. vijeka bio osuđen na 40 godina robije, te da je drugostepenom presudom oslobođen, a da je roman nastao iz želje da se zabilježi njegova životna priča.

"On je skoro pet godina bio u zatvoru `Viktor Bubanj`. Ja sam dolazio kod njega u posjetu i vidio sam da to mora da se zabilježi. Pitao sam ga da to uradim i evo poslije 10 godina roman je objavljen", naveo je Terzić.

On je dodao da mu kao glumcu nije bilo lako da priče iz rata i zatvorske jedinice prenese na papir, ali i da je srećan jer je ipak roman ugledao svjetlo dana.

Terzić je naglasio i da će roman "Miloš i akmače" u narednom periodu biti promovisan širom Republike Srpske.

Glavni junak romana Miloš Stupar istakao je da sebe ne smatra junakom, te da su junaci svi oni koji su istinski učestvovali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Svaki učesnik rata je junak isto toliko koliko i ja, sa tom razlikom što sam ja imao rođaka Sašu da svu našu priču, sve razgovore u pritvorskoj jedinici i poslije pritvora stavi u jedan roman", naglasio je Stupar.

Stupar je dodao da je u vrijeme suđenja imao podršku porodice, prijatelja i Srpske pravoslavne Crkve.

Miloš Stupar, ratni komandant Drugog odreda Šekovići koji je djelovao u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a, u julu 2008. godine bio je optužen za navodni genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, ali je u ponovljenom postupku oslobođen.