Šamac

Promovisan roman "Nije lako lijepoj ženi"

  • Извор: СРНА
  • 12.04.2023. 18:45

U Šamcu je promovisan roman Anđelke Milićević "Nije lako lijepoj ženi", koji govori o tome šta sve žena zbog ljepote može da proživi i prati glavnu junakinju Anu tokom ratnih dešavanja devedesetih godina - sve njene patnje, stradanja i snalaženja.

Milićevićeva je rekla da je na početku navela da roman nije autobiografski, ali neki dijelovi su se zaista dogodili, dok su likovi plod mašte.

- Bio je rat, 1992. godina, i poruka koju sam htjela da pošaljem je da ljudi koji su bili dobri - oni su i u ratu, bez obzira koje nacije bili, činili dobra djela, dok su oni koji su loši i u ratu pokazali svoje lice - rekla je Milićevićeva.

Ona je ispričala da je uporedo sa ratom i ljubavnom pričom između Srpkinje i muslimana, koja je trajala cijeli rat, pisala i o lijepoj ženi i o svim problemima koje je zbog ljepote prošla u ratnim zbivanjima.

- Upravo zbog toga je roman dobio naziv "Nije lako lijepoj ženi". Obično kada vidimo lijepu ženu mislimo da je njoj sve lako, a niko se ne upita šta ona zbog ljepote može da proživi - rekla je Milićevićeva na večerašnjoj promociji.

Recezent knjige iz Brčkog Vijola Rajačić izjavila je Srni da je ovo moderan roman, koji se ne može svrstati ni u jednu od poznatih vrsta, kako kaže, nije ni ljubavni, ni psihološki, ni ratni - nego ženski.

Čudna je ženska ćud - ni same sebe ponekad ne mogu, a kamoli da ih neko razumije. Ovaj će roman razumjeti svaka žena i prepoznati situacije u kojima se ponekada sama nalazila. Roman se lako čita i u njemu je sudbina i život žene Ane, sve njene patnje, stradanja i snalaženja - rekla je Rajačićeva.

Rajačićeva je preporučila svima da pročitaju roman, da se zapitaju šta znače ljubav i sloboda, te kakav život uopšte žele, a kakav vode.

Roman "Nije lako lijepoj ženi" izdat je u tiražu od 200 primjeraka. 

Тагови: