Biblioteka "Filip Višnjić"  

Promovisana knjiga o heroini Milunki Savić

  • 09.11.2018. 20:50

Povodom 100 godina od završetka Velikog rata, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je promovisana knjiga "Milunka Savić - ordenje i ožiljci" kojom se autor Milan Bogojević bori da ne bude zaboravljena ova srpska heroina i najodlikovaniji vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Bogojević je rekao novinarima da je knjiga nastajala desetak godina kao njegov doprinos borbi protiv, kako kaže, strašne srpske boljke - da zaboravlja svoje heroje. 

"Milunka Savić je simbol zaboravljenih heroja iz Prvog svetskog rata", istakao je on. 

Bogojević je naveo da se još manje zna da je ova žena bila i veliki humanista, da je imala jednu biološku kćerku, te usvojila još tri, od kojih je jedna dijete sa posebnim potrebama, a na različite načine pomogla je odrastanje još 30 djece. 

On kaže da je Milunka Savić cijeli život sebe predstavljala kao srpsku majku i odbijala pozive iz Francuske da se tamo odseli, kao nosilac njihovog najvišeg odlikovanja. 

Prema njegovim riječima, uz junakinju knjige, neobičnu ženu, srpskog vojnika, heroja i humanistu, vezan je i neobičan izdavač - Maja Kovačević koja je majka 11 djece i vlasnik izdavačke kuće "Glas Srbije". 

Veče posvećeno Milunki Savić i vijeku pobjednika organizovali su bijeljinski odbor Udruženja "Kraljevina Srbija" i gradsko udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм