Аутори Дамир и Сандра Кљајић

Промовисана књига "Српска народна ношња дервентског краја"

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2024. 02:01

У Дервенти је синоћ промовисана књига "Српска народна ношња дервентског краја" аутора Дамира и Сандре Кљајић, у којој је најстарија фотографија из 1907. године, а потиче из Доњег Детлака.

Аутор Дамир Кљајић каже да најстарија фотографија српске народне ношње потиче из породице Сивчевић.

"Најљепша, са највише украса, колорита и најраскошнија ношња је била у аустроугарском периоду, неколико година прије Првог свјетског рата, а након Другог свјетског рата ношње губе тај сјај и полако престају да се носе и користе", наводи Кљајић.

Он је додао да је истраживање започео 2015. године када је био запослен у Туристичкој организацији Дервента, а од 2020. године у томе је имао подршку супруге Сандре.

Његова супруга Сандра каже да је књига "прозор у прошлост", да има 288 страна, скоро 200 фотографија, од којих су 122 старе фотографије које нигдје нису објављиване.

Рецензент књиге Слободан Наградић истакао је значај овог дјела, необичан садржај, као и то да о овом теми није писано скоро 50 година.

"А и студија о народној ношњи прије 50 година више се односила на израду материјала од којих је ношња прављена, на технолошки аспект него на етнографски", рекао је Наградић.

Издавачи књиге су Истраживачки центар "Искон" из Бањалуке и Туристичка организација града Дервента. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)