Istočno Sarajevo

Promovisana knjiga "Vrijeme laži"

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2022. 19:24

Knjiga "Vrijeme laži" pored kritike na neke svakodnevne relacije i aktivnosti u društvu, nudi i rješenja za ove pojave, izjavio je u Istočnom Sarajevu Vladimir Vasić, koji je sa Milanom Jovićem napisao ovu knjigu.

"Ono što je činjenica jeste da smo u ovoj knjizi pisali istinu. Pisali smo dosta otvoreno i iskreno, sa emocijama", istakao je Vasić.

On je rekao da je knjiga naučni rad, sastavljena od 60 tekstova, sa socio-psihološkog aspekta, te dodao da se autori bave razobličavanjem stereotipa u društvu, razbijanjem predrasuda.

"Milan i ja smo različiti, ali sociološkim temama prilazimo na ozbiljan i specifičan način", rekao je Vasić novinarima, te dodao da se u jednom dijelu knjige govori o tome kako prepoznati destrukciju kod djeteta, raspoznati neke anomalije u društvu.

Prema njegovim riječima, autori su pažnju posvetili svakodnevnim temama i pitanjima na koje svaki pojedinac u društvu traži odgovor.

"Pisali smo dosta o patriotizmu, nacionalizmu, o lažnim interpretacijama svih tih društvenih pojava. Ja kao sociolog, posvetio sam veliku pažnju porodici, kao ključnoj socijalnoj kategoriji, mladima, njihovom odlasku, socijalizaciji i resocijalizaciji djece", rekao je Vasić.

On je istakao da su autori knjige napravili početnu tačku, te izrazio nadu da će knjiga biti motivacija mladima da se bave ovim temama.

Vasić je zahvalio gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću što je prepoznao rad autora ove knjige i finansijski pomogao da izađe iz štampe i da bude promovisana.

Jović je rekao da u knjizi dominiraju teme od značaja za čovjeka, kao pojedinca, pa do onih koje su značajne za srpski narod.

"Kada govorimo o rješenjim koje knjiga nudi, ona podrazumijevaju promjenu načina razmišljanja koja je danas potrebna društvu, po pitanju mnogih stvari", istakao je Jović.

On je pojasnio da je potrebna promjena načina razmišljanja čovjeka kao individue, da spozna svoje mogućnosti, da ostvari svoje ciljeve, a kao nacija, da se patriotizam gleda na pravi način i da se ne dozvoli da u jednom trenutku preraste u šovinizam.

Recenzent Lazar Škobo rekao je da ova knjiga spada u one gdje se "recenzija sama piše, dok se čita knjiga".

"Dok se nalazite u tom nekom izolovanom prostoru sa knjigom, ostvarite taj misaoni dodir sa njom i ona vas inspiriše da donesete zaključke i prenesete ih na papir", istakao je Škobo.

Škobo je rekao da u društvu postoji bezbroj kritičara koji govore o nečemu negativno, te istakao da je u takvom slučaju potrebno biti spreman i spretan, kako bi se dala rješenja problema.

"Ova dva mlada čovjeka su uspjela u tome, a na nama je da slijedimo njihova usmjerenja i da im damo prostora, da ta usmjerenja sami proizvedu i pretoče u praksu", rekao je recezent knjige.