Novo histerisanje iz Sarajeva

Radoš Bajić: Napadaju "Heroje Halijarda", a niko ih nije vidio, glupo, zar ne?

  • 17.08.2023. 11:15

Zbog samo nekoliko inserata iz filma "Heroji Halijarda" javnost je potpuno zaboravila na ostatak repertoara Sarajevskog filmskog festivala, a umjesto počasnog gosta, pjevača Bono Voksa, glavna zvijezda manifestacije, potpuno neočekivano, postao je srpski reditelj Radoš Bajić.

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić zamalo je završila na aparatima kad je saznala da je tu, u centru Sarajeva, predstavljen makar dio ostvarenja u čijem je centru priča o najvećoj spasilačkoj operaciji avijatičara iz Drugog svjetskog rata – u kojoj su glavnu ulogu imali, ni manje ni više nego Draža Mihailović i njegovi četnici, piše RT Balkan.

Čaršija se, zatim, načisto pomamila i od ukupno 49 naslova koji su u trci za nagrade "Srce Sarajeva", kao i tri ostvarenja van konkurencije – zbog "Heroja Halijarda" nijedno od njih se više ne pominje.

Traže se ostavke, reditelj se optužuje za pokušaje Mihailovićeve rehabilitacije u Sarajevu, pa i istorijski revizionizam, iako je čitavo to degradiranje značaja "Halijarda" iz političkih razloga čist primjer revizije istorije.



Radoša Bajića, međutim ova halabuka pretjerano i ne dotiče, pa za RT Balkan obećava da će pred premijeru detaljnije govoriti o svom rediteljskom poduhvatu.

"Najbolje je o svemu govoriti kad se bude vidio film. Ovako, priča se i napada nešto što niko nije vidio. Glupo zar ne?", kratko komentariše Bajić.

I zaista, od čitavog filma na kome se radilo čitavih pet godina, u Sarajevu je viđeno samo dva i po minuta - odnosno jedan trejler. Šta li bi se tek desilo i kakva bi histerija izbila da je tamošnja publika pogledala čitavih dva sata snimljenog materijala?

Dević za ATV: Film

Dević za ATV: Film "Heroji Halijarda" govori o aktivnostima antifašističkog pokreta

"Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko djelo, i da, po pravilu, srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju", izjavio je Bajić za "Danas".

Nije to bio "zec iz žbuna" kako kaže Bajić, već se o tom filmu sve znalo i prije festivala.

I iako poslije haosa koji je među sarajevskom građanštinom nastao zbog "promocije četničkog pokreta", kako ovo ostvarenje ocjenjuju tamošnji mediji, organizatori manifestacije optužuju Bajića za "podmetačinu" tvrdeći da nisu znali da će film biti pušten - srpski reditelj ističe da oni, ne samo da su to znali, već da su čak u maju poslali poziv da "Heroji Halijarda" učestvuju u zvaničnom programu. Delo tada, međutim, nije bilo gotovo, pa poziv tada nije prihvaćen. 

Ovo je potvrdila i kompanija "Telekom Srbija", navodeći da su organizatori festivala samoinicijativno poslali upit "sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival".

U "Kontrast studiju", produkcijskoj kući čiji je direktor Bajićev sin Nedeljko, naglašavaju da film ne učestvuje na sarajevskom festivalu, niti da je prikazan u njegovom zvaničnom ili pratećem programu.

Obilježeno 78 godina od operacije

Obilježeno 78 godina od operacije "Halijard - vazdušni most"

"Riječ je projektu koji govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o istorijskom događaju koji se odvio u završnici Drugog svjetskog rata - o najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svjetskog vazduhoplovstva, koja je nosila kodni naziv 'Operacija Halijard'. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od strane Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske Kraljevine Jugoslavije, koju su tada SAD i saveznici podržavali, o čemu postoje istorijska svjedočenja, a uz podršku Odjeljenja za specijalne operacija pri vojsci SAD", poručio je "Kontrast studio", dodajući da i dan danas svake godine srpska vlada i američka ambasada veoma svečano obilježavaju godišnjicu ovog istorijskog događaja.

Iz ove produkcijske kuće dodaju i da je u sklopu promocije predstavljeno nekoliko serija i filmova i da nikome nije bila namjera da na bilo koji način ugrozi "dobar glas i integritet SFF-a".

Za zasluge u ovoj operaciji SAD su, inače posthumno odlikovale Dražu Mihailovića, a kritičari iz Sarajeva zaboravljaju i da je Mihailović u Srbiji zvanično rehabilitovan.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм