"Velika nagrada - Ivo Andrić"

Rajo Petrov Nogo i Goran Petrović ovogodišnji laureati

  • 21.01.2019. 12:51

Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović ovogodišnji su laureati "Velike nagrade - Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Srpski prozni pisac Goran Petrović dobitnik je "Velike nagrade - Ivo Andrić" za životno djelo, za cjelokupno prozno stvaralaštvo i knjigu kratke proze "Saveti za lakši život". 

Rajko Petrov Nogo dobitnik je nagrade za najbolju pjesničku knjigu "Sonet i smrt", saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu. 

Odluku je donio žiri u sastavu Jovan Delić, Muharem Bazdulj i Želidrag Nikčević. 

Velika književna nagrada "Ivo Andrić" ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu. 

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se u dvije kategorije - za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje djelo objavljeno u protekloj godini. 

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo "Ivo Andrić" i za djelo "Tri poeme" 2016. godine dodijeljena je Matiji Bećkoviću, dok je najbolji roman u 2015, prema mišljenju žirija, "Osama" Vladimira Kecmanovića. 

Naredne, 2017. godine nagradu "Ivo Andrić" dobili su Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin. Kovačeviću je nagrada dodijeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovjedaka "Sedam života". 

Prošlogodišnji laureati bili su muzičar i pjesnik Borisav Bora Đorđević i kineski pisac Ju Hua. 

Đorđević je nagradu dobio za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji u 2017. za knjigu poezije "Pusto ostrvo", a Hua za životno djelo za prošlu godinu za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana kod izdavačke kuće "Geopolitika" u Beogradu. 

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate. 

Institut ima pet odjeljenja - za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i Odjeljenje za film.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.