Književnik

Sahranjen Dragoslav Mihailović

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2023. 21:30

Romanopisac, pripovjedač, scenarista, dramaturg i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragoslav Mihailović sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, poznanika, saradnika i poštovalaca.

Opijelo je u Hramu Svetog Nikole služio vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je u besjedi rekao da je Mihailović uspio da "stvori predivan svet, a samo mu je zlo nuđeno u ovom svetu".

On je rekao da je Mihailović bio veliki čovjek i prijatelj, da je u njemu "žuborila tajna vaskrsenja", krasili su ga veliki dar i pregalaštvo i da je "dječak u njemu bio do upokojenja".

Episkop Ilario je prisjetio da mu je Mihailović rekao da ne bi mogao da napiše "Petrijin venac" da nije pravoslavan.

Akademik i dramaturg Dušan Kovačević je rekao da se Mihailović, odnosno pisac knjiga "Frede, laku noć", "Kad su cvetale tikve" i "Petrijn venac" od svojih početaka "borio za očuvanje, njegovanje i afirmaciju srpskog jezika".

Opraštajući se od svog prijatelja, nekadašnji profesor Beogradskog univerziteta Vladeta Janković je rekao da će se o umjetničkom učinku Mihailovića govoriti naraštajima, učiće se po školama, gdje god ima i dokle god bude srpskog jezika.

"Po tebi će se zvati ulice i trgovi. Sve što si napisao stoji, i stajaće kao tvrdi grad", rekao je Janković.

Sahrani su prisustvovali kćerka Milica Mihailović sa suprugom Vojom Brajovićem, te glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Dragan Petrović Pele, Nenad Ilić, pisac Vladimir Kecmanović i drugi.

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član SANU Dragoslav Mihailović preminuo je 12. marta u 93. godini u Beogradu.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.