Književnik i publicista

Sahranjen Željko Grujić

  • Izvor: Srna
  • 04.09.2022.16:28

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Republike Srpske - Srna, književnik i publicista Željko Grujić sahranjen je danas na groblju u selu Kostreša kod Pala.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, radne kolege iz Srne i Narodne biblioteke na Palama.

Željko Grujić preminuo je u 61. godini na Palama.

Rođen je 1961. u Sarajevu, a živio je i radio na Palama.

Od početka rata bio je zaposlen kao novinar u Srni, a od 1994. do 1997. bio je glavni i odgovorni urednik Agencije. Početkom 2000. godine povlači se iz novinarstva, a od 2004. nastavlja profesionalni rad u Narodnoj biblioteci na Palama u kojoj je pokrenuo Zavičajno odjeljenje, jedno od najboljih u Republici Srpskoj.

Grujić je bio član Udruženja književnika Republike Srpske. Objavio je zbirke poezije "Soneti saučešća", "Ruže Jerihona", "Stid i mjesečina", te knjigu publicističkih tekstova "Krstonoše i sizifovci". NJegova posljednja knjiga nosi naziv "Ubi me nejaka riječ", objavljena u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Na Sarajevskim danima poezije 2001. godine dobio je nagradu "Pjesnik - svjedok vremena" za "Ruže Jerihona", a ova zbirka poezije proglašena je i najboljom knjigom pjesama u Republici Srpskoj koja je objavljena u 2000. godini.

Na "Vidovdanskim pjesničkim susretima" na Sokocu 2018. godine dobio je "Vidovdansku povelju" za zbirku pjesama "Stid i mjesečina". 

Tagovi: