Umberto Bočioni

Slika prodata na buvljaku za 100 funti, a mogla bi da vrijedi stotine hiljada

  • Извор: Телеграф
  • 13.11.2022. 21:25

Izgubljena slika majstora futuriste Umberta Bočionija pojavila se na rasprodaji polovne robe u Dorsetu i prodata je za oko 100 dolara. Platno bi moglo da vrijedi 288.000 dolara.

Novopronađena djela Umberta Bočionija, italijanskog futuriste koji je preminuo u 34. godini života, prava su rijetkost.

Ali prošle godine jedno se pojavlio na rasprodaji u engleskom primorskom gradu Dorsetu, i to po odličnoj cijeni manjoj od 100 funti (115 dolara).

Njegov anonimni kupac rekao je za "Daily Telegraph" da su sliku pronašli na gomili velikog broja djela, od oko 20 različitih umjetnika.

Iako su u početku vjerovali da je platno naslikao američki impresionista Vilijam Merit Čejs, pronašli su potpise na prednjoj i zadnjoj strani koji sugerišu da bi to mogao biti Bočioni.

Novi vlasnici su pokušali da istinu utvrde u Sotesbiju, ali su uspjeli da ga pripišu pravom autoru tek nakon što su ga odnijeli u londonsku kancelariju aukcijske kuće Doroteum sa sjedištem u Beču, koja je kupce uputila na Bočionijevog proučavaoca Alberta Dambruoza, koji radi u Akademija lepih umjetnosti u Fođi.

Naučnik je ispitao potpise i uporedio tehniku sa drugim poznatim radovima i utvrdio autorstvo. Dambruzo je potom uključio ovo djelo (koje datira iz 1911. godine), kao naslovnu sliku studije "Boccioni: Unpublished Works", koja predstavlja 41 dosad neviđenu kreaciju ovog predstavnika futurizma.

Međutim, ne slažu se svi naučnici oko autorstva: dok je Dambruozo portretu dodijelio sertifikat o autentičnosti, drugi istaknuti stručnjak za Bočionija, Ester Кoen, bila je uzdržana.

Ovaj portret označava kamen temeljac u Bočionijevoj praksi, ocrtavajući njegovu tranziciju iz divizionističkog perioda u intuitivni stil slikanja koji je temelj futurizma.

Dambruozo procjenjuje da bi portret mogao da vrijedi više od 288.000 dolara - što je, iako mnogo manje od 4 miliona dolara prikupljenih za Bočionijevu najpoznatiju skulpturu 2019. godine, i dalje znatna suma.

Кako je slika dospjela u Englesku je misterija, ali njeno postojanje je rijetkost, s obzirom na Bočionijevu ranu smrt u nesreći 1916. godine. Umjetnik je ostavio skoro 1.000 crteža, ali samo 250 slika i 25 skulptura, navodi "Telegraph".

U svoje vrijeme, futuristi su izlagali širom zapadnog svijeta, priređujući predstave u Parizu, Roterdamu, pa čak i u San Francisku između 1912. i 1915. Nova djela u Dambruozovoj knjizi sada su svuda od Brazila do Australije.

Od 200 radova prijavljenih za ovu knjigu, tri četvrtine su bile lažne, što je problem koji posebno pogađa tržište, prenosi "Telegraf.rs".


(Foto: Screenshot / Youtube)

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.