Banjalučki bend

Sopot predstavlja nove pjesme na koncertu "Živjeti slobodno"

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2022. 19:55

Poznati banjalučki bend "Sopot" nastupiće u subotu, 14. maja, na sceni banjalučke tvrđave Kastel u okviru projekta "Živjeti slobodno", koji se vraća nakon dvije panedmijske godine.

Iz tog razloga, razgovarali smo sa članovima benda, koji su nam otkrili da će publici u subotu predstaviti nove pjesme, te smo se osvrnuli na dvije godine korone i kako je to uticalo na banjalučke muzičare.

Projekat „Živjeti slobodno“ se vraća nakon dvije godine pauze. Šta spremate za koncert na Kastelu?

Predstavićemo nekoliko novih pjesama kao i napraviti retrospektivu prethodna tri albuma. Veoma su nam nedostajali festivali ovog tipa tokom pandemijskih godina tako da smo presrećni što ćemo ponovo stati pred domaću publiku i djeliti binu sa nama dragim ljudima. 

Šta generalno mislite o ovoj o ideji i šta za vas znači „živjeti slobodno“?

Divna je ideja okupiti muzičke grupe iz raznih država sa svrhom promocije slobodnog življenja. Za nas kao muzičare 'živjeti slobodno' znači da sviramo svoje autorke pjesme i muziku koju volimo publici koja voli nas. To je vjerovatno ultimativna ideja slobode za nas Sopoćane. Generalno, živjeti slobodno znači da naučimo da prihvatimo stvarnost i da joj se prilagodimo. Treba se oslobađati stvari koje nas opterećuju i pojednostaviti dnevne rutine. Treba što više živjeti u sadašnjem trenutnku jer život se može posmatrati kao zbir sadašnjih trenutaka. 

Pandemijski dani su, nadamo se, iza nas. Kako ste, kao muzičari, preživjeli taj period? Imali ste koncert u Banskom dvoru sa ograničenim brojem posjetilaca, kako danas posmatrate takve svirke?

Ako je iko bio ugrožen od pandemije to su bili muzičari kojima nije bilo dozvoljeno da se bave svojim poslom. Sad kad pogledamo na te pandemijske svirke čine nam se veoma čudne i neprirodne. Nadamo se da svirke tog tipa neće ponovo postati naša realnost. Ima nešto čudno u tome da publika treba biti razdvojena na manifestaciji čija je svrha da okupi ljude i da u bliskoj atmosferi razmjenjuju pozitivnu energiju i ljubav.

U prvoj godini korone objavili ste pjesmu koja je na neki način posvećena virusu, a koju je pratio i zanimljiv spot. Šta ste tom pjesmom i spotom htjeli da poručite?

Svi smo bili u šoku od spoznaje koliko je ranjiv sistem zasnovan na liberalno-kapitalističkoj doktrini. Sve to je uticalo i na nas, autore, te smo udružili snage i zajedno sa prijateljima napravili ovaj svojevrsni pečat vremena i prostora, da nas sjeća na suludi mart i april godine 2020. Ova situacija sa koronom nas je uvjerila da svako od nas treba da ima komad zemlje na kojoj može da zasadi povrća i voća i na taj način prehrani porodicu, što bi bila jedna od poruka video spota. Ona nas je naučila da se svijet polako, ali sigurno mijenja i da idemo ka nekom novom društvenom uređenju. 

Prošle godine ste pustili pjesmu „Jednog dana“ kao najavu za novi album. Radite li na tome, kada će album ugledati svjetlo dana?

Odlučili smo da radimo pjesmu po pjesmu, spot po spot. Izdavaćemo singl po singl dok ne skupimo dovoljno pjesama da ih objedinimo u album. Nadamo se da će do kraja ove godine sve biti gotovo. 

Imate li zakazanih koncerata za ovu godinu, gdje vas publika može gledati i slušati?

Ove godine smo koncentrisani na rad na albumu tako da i ne tražimo koncerte. Sviraćemo nekoliko koncerata koji su nam interesantni. Ostalo vrijeme ćemo utrošiti na komponovanju novih pjesama. 

Kako danas stoji banjalučka tzv. alternativna scena? Da li nam nedostaje festivala i uopšte, kulturnih dešavanja?

Nedostaje nam autorskih muzičkih projekata, prije svega. Još više nam nedostaje menadžerska infrastruktura u kulturi koja će te iste autorske projekte promovisati i plasirati na kulturno tržište bivše Jugoslavije. To je kulturno tržište na kome se pričaju jugoslovneski jezici. Kulturne manifestacije polako postaju ponovo naša realnost. Ono što bi nam takođe pomoglo jeste razvoj klubske scene, odnosno mjesta gdje sviraju regionalni i lokalni bendovi.


Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.