Stižu novi nastavci filma "Gospodar prstenova": Dogovor je postignut

  • Извор: Индекс
  • 24.02.2023. 17:08

Neke stvari na ovom svijetu su sigurne, a to je da će uvijek biti nastavaka, prednastavaka i novih verzija omiljenih filmova, čak i kada to niko nije tražio.

Filmovi se vraćaju u Srednju zemlju, a Warner Bros i New Line potpisali su ugovor o izradi novih adaptacija filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit".

Izvršni direktor Warner Bros Discovery-ja Dejvid Zaslav objavio je u četvrtak da je postignut dogovor o snimanju "više" filmova temeljenih na knjigama Dž.R.R. Tolkina.

Cijena ugovora s Embracer Group-om, švedskom kompanijom za igre na sreću koja posjeduje prava na većinu Tolkinovog svijeta, tek treba biti otkrivena.

Kako da znamo da li smo zaštićeni od morbila? Ovo morate da znate ako ste rođeni prije 1994. godine

Filmovi će se razvijati kroz Warner Bros-ovu producentsku kuću New Line Cinema, koja je producirala trilogiju redatelja Pitera Džeksona između 2001. i 2003. godine. Ti su filmovi zaradili gotovo tri milijarde dolara širom svijeta, a treći dio, Povratak kralja, osvojio je 11 Oskara, uključujući i Oskara za najbolji film.

Razgovarali su i s Piterom Džeksonom

U zajedničkoj izjavi za Variety, Džekson i njegove dvije najbliže saradnice s Gospodara prstenova, Fren Volš i Filipa Bojens, rekli su da su ih Warner Bros i Embracer "držali u toku o novim filmovima na svakom koraku".

"Veselimo se daljem razgovoru s njima kako bismo čuli njihovu viziju franšize koja napreduje", rekli su Džekson, Volš i Bojens.

Embracer je stekao prava na Gospodara prstenova, što uključuje filmove, igre, robu, tematske parkove i produkcije uživo, kada je kupio Middle-earth Enterprises 2022. godine.

"Nakon naše nedavne akvizicije Middle-earth Enterprises-a, oduševljeni smo što smo krenuli na ovo novo zajedničko putovanje s kompanijama New Line Cinema i Warner Bros Pictures, vraćajući neuporedivi svet Dž.R.R. Tolkina na veliko platno na nove i uzbudljive načine", rekao je Li Ginčard, izvršni direktor Embracer Freemode-a.

"Razumijemo koliko su cenjeni ovi radovi i radeći zajedno s našim partnerima u kompanijama New Line Cinem i Warner Bros Pictures planiramo poštovati prošlost, gledati u budućnost i pridržavati se najvišeg nivoa kvaliteta i proizvodnih vrijednosti", dodao je.

Novi filmovi neće nužno preispitati ono što je pokrivala stara trilogija

Novi čelnici filmskog dijela Warner Bros-a, Majk de Luka i Pam Abdi, stoje iza novog višegodišnjeg ugovora koji će značiti da studio može razvijati igrane filmove temeljene na Tolkinovim djelima Gospodar prstenova i Hobit.

De Luka i Abdi rekli su da je New Line „preduzeo neviđeni skok vjere“ u Tolkinov svijet prije dvije decenije, ali su signalizovalii da bilo koji novi filmovi neće nužno preispitati ono što su pokrivali Džeksonovi filmovi.

"Uz sav opseg i detalje koji su s ljubavlju upakovani u dvije trilogije, golemi, složeni i blistavi svemir o kojem je sanjao Dž.R.R. Tolkin ostaje uglavnom neistražen", rekli su.

Тагови: