U Beogradu uručenje "Zlatne sove" i "Sovice"

  • 04.09.2020. 08:10

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Srbiji organizovaće danas u Beogradu uručenje ovogodišnjih književnih nagrada "Zlatna sova" i "Sovica".

Uručenje nagrada biće organizovano na Dan Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva - 4. septembra u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, saopšteno je iz Zavoda.

Nagrada "Sovica" za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu biće uručena književnici Veri Priljevoj iz Novog Sada za rukopis "Čos", koji govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu, socijalnoj raslojenosti, o stvarnim vrijednostima, iskrenom prijateljstvu, važnosti porodice i društvenom aktivizmu.

Dobitnik ovogodišnje "Zlatne sove" je književnik Radisav Milić iz Smedereva za roman "U krugu" koji opisuje gotovo pun životni krug, koji u konačnom svođenju računa, u ishodištu prošlog, sadašnjeg i onog što je čovjeku još preostalo u neizvijesnoj i varljivoj budućnosti – ostaje prazan, neispunjen i natopljen osjećanjem promašenosti, uzaludnosti i beskrajne samoće.

Drugonagrađeni rukopis je pod nazivom "Čak i u Huenti" književnice Nadežde Purić Јovanović iz Beograda, a treća nagrada ostaje u Republici Srpskoj autoru Branku Јovičiću iz Broda za rukopis "Davno ispričane priče", kojem će nagrada biti naknadno uručena.

Književna nagrada izdavačke kuće "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Nagrada "Sovica" podrazumijeva plaketu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu u iznosu od 1.000 KM, te 20 primjeraka objavljenog djela.

S obzirom na komplikacije izazvane pandemijom virusa korona i na činjenicu da je veći broj nagrađenih autora iz Srbije odlučeno je da uručenje nagrada bude u Beogradu kako bi u potpunosti zaštitili autore, članove žirija i zaposlene u Zavodu za udžbenike.

Uručenje nagrada zakazano je za 12.00 časova.