Neraskidiva veza između Dučića i Šantića

U manastiru Žitomislić otvorena izložba o Јovanu Dučiću

  • Извор: СРНА
  • 10.09.2022. 13:14

U Muzeju manastira Žitomislić, u saradnji sa Muzejom Hercegovine iz Trebinja, otvorena je izložba pod nazivom "Јovan Dučić - neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom", u okviru 103. Šantićevih večeri poezije.

Direktor Muzeja Hercegovina iz Trebinja Ivana Grujić rekla je sinoć prilikom otvaranja izložbe da je Dučić drugi put u Manastiru Žitomislić tamo gdje je davne 1894. došao raditi kao učitelj i iz koga je uplovio u poznati Mostarski krug.

Prema njenim riječima, naslov izložbe govori o neraskidivoj vezi između Dučića i Alekse Šantića, iako su se njihovi životni putevi vrlo brzo razišli.

"Taj prvi dio mladosti, i jednog i drugog, vezan je za Mostar i za književni krug koji se oformio oko "Gusala" i oko "Zore". Dučić je nakon Sombora i Bijeljine službovao kao učitelj u Manastiru Žitomislić, ali ovo je prvi put da Јovan Dučić ponovo dolazi u Manastir Žitomislić i to nam je posebno drago. Njih dvojica tamo negdje sigurno su ponosni što se ovakva jedna izložba održava ",  rekla je Grujićeva.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je neraskidiva veza između Dučića i Šantića.

"Јovan Dučić je 1894. godine dobio posao učitelja u Manastiru Žitomislić i on upravo preko ovoga manastira dolazi u Mostar i upoznaje se sa Šantićem i dalje nastavlja da djeluje", dodao je Pavlović.

Govoreći o Dučići i Šantiću, njihovom djelovanju i životu, iguman Danilo je istakao da je riječ o dva potpuno različita čovjeka koji su iza sebe ostavili mnogo.

"Ovo je u našem muzeju jedna od značajnijih izložbi i po onome što ona ima kao svoju poruku i po onome što možemo da vidimo, a to su vrlo vrijedni eksponati koji su zahvaljujući Muzeju Hercegovina došli ovdje i biće izloženi našim gostima", rekao je Pavlović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da su ovogodišnje Šantićeve večeri poezije organizovane u čast 120 godina "Prosvjete", ali i čast Šantiću, Dučiću, Ćoroviću koji su postavili temelje "Prosvjete" i "Gusala", ali i savremene kulture u Mostaru.

Ona je podsjetila da je Šantić bio jedan od prvih predsjednika "Prosvjete", dok je Dučić dio života proveo u Mostaru i bio član mostarskog kulturnog kruga zajedno sa Šantićem i Svetozarom Ćorovićem sa kojima je osnovao list "Zora".

"U to vrijeme kulturna, intelektualna i nacionalna misao u Mostaru dosegla je do neba i Mostar se svrstao rame uz rame sa Beogradom i Novim Sadom. Ostavili su mnogo, ne samo našim društvima, već i gradu Mostaru i mi nastojimo da na dostojanstven način čuvamo sjećanje na njih", rekla je Bjelica Šagovnović.

Izložba je sačinjena od dijelova iz stalne postavke Muzeja Hercegovina, a to je dio umjetničke kolekcije, portreti, dio Rimske kolekcije sastavljene od sarkofaga i skulptura, Dučićevo diplomatsko odijelo sa ordenjem koje je dobio i još mnogo toga i biće otvorena narednih mjesec dana u Muzeju manastira Žitomislić.

Тагови:
  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!