ATV

Sastanak Čubrilović - Bjelošević

Udruženju književnika obezbijediti adekvatan status u društvu

 • 21.08.2018. 12:36

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je značaj djelovanja Udruženja književnika Srpske, kojem je neophodno obezbijediti adekvatan status u društvu da bi na pravi način doprinijelo razvoju kulture.

Čubrilović je, nakon sastanka sa predstavnicima ovog udruženja, rekao da podrška kulturi jednog naroda treba da se ogleda u svim segmentima, a jedan od načina je podrška Udruženju književnika. 

"Književnici su hroničari jednog vremena, i narod koji nema takvu vrstu podrške teško da može da govori da njeguje svoju tradiciju i istoriju. Nadam se da će vlast, koja god bude u Republici Srpskoj, imati razumijevanja za njihov rad i adekvatno ih podržati", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci. 

On je izrazio nadu da će Udruženje uspješno organizovati predstojeće međunarodne književne susrete, te da u budućem radu neće imati problema kao u prethodnom periodu. 

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević izrazio je zadovoljstvo zbog iskazane podrške radu Udruženja zahvaljujući kojoj će ono moći dati pun doprinos razvoju kulture i književne riječi u Srpskoj. 

On je naveo da je najznačajnija podrška održavanju Međunarodnih književnih susreta u Banjaluci od 13. do 17. septembra, u vrijeme kada se održava Sajam knjige, što će doprinijeti promovisanju u svijetu ove manifestacije. 

"Tom prilikom ćemo u našem gradu ugostiti oko 15 pisaca iz Amerike, Španije, Francuske, Obale Slonovače, Rusije, Bugarske, Slovenije i drugih zemalja regiona, te će naši pisci u kontaktu sa svjetski značajnim piscima promovisati naše izdavače", rekao je Bjelošević. 

On je naveo da je sa Čubrilovićem razgovarao o mnogim pitanjima značajnim za Udruženje, koje će zahvaljujući iskazanoj podršci uvjeriti sve da u Republici Srpskoj postoje izuzetno značajni pisci. 

Bjelošević je istakao i da je Udruženje književnika Srpske zahvaljujući banjalučkoj Gradskoj upravi konačno dobilo nove prostorije u centru Banjaluke, što će im olakšati rad i realizaciju brojnih projekata koje imaju u planu. 

On je rekao da Udruženje književnika Srpske ima oko 178 članova, a nakon ovogodišnjeg prijema novih članova biće ih oko 200.
 

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм