Sergej Loznica

Ukrajinski reditelj brani Ruse: Nehumano je okrenuti se protiv svih

  • Извор: Индекс
  • 25.05.2022. 12:19

Proslavljeni ukrajinski reditelj Sergej Loznica u utorak je na Filmskom festivalu u Kanu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Sergej Loznica učestvovao je na festivalu na južnoj francuskoj obali kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardovanju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

"Razlog zbog kojeg film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je to što se ispostavilo da još uvijek nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata", rekao je Loznica za AFP.

Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kojem trenutku, rekao je kako nije bilo zamislivo da će biti "tako nasilan, tako razoran".

"Barbarizam... Vratio nas je sto godina unazad i shvatili smo da smo potpuno nemoćni. Preostaje samo nada u promjenu ljudskog mentaliteta", kazao je.

Uprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa.

U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije nakon što je odbio sve ruske umjetnike da stavi "u isti koš" rekavši da bi bilo bolje "ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude svijeta protiv ruske agresije".

Voditelj Kijevskog međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošle je nedjelje na panelu u Kanu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su "dobri Rusi".

Loznica je potom rekao da je dijeljenje ljudi na dobre i loše "groteskno".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.