Natalija Trivić

Vlada Srpske ulaže u institucije kulture

  • 16.01.2019. 19:29

Vlada Srpske u 2019. godini značajno ulaže u kulturne institucije. Iz resora su na početku godine izdvojili pet miliona maraka za rješavanje problema u ovoj oblasti.

Direktori jedva dočekali, kažu, dug je spisak, pa već znaju u šta će uložiti dobijeni novac.

"Naši prioritetni problemi, projekti, prioritetni koje treba rješavati jesu svakako grijanje, visoka cijena električne energije, jer mi, kao što znate, plaćamo industrijsku cijenu grijanja i električne energije", istakla je Ljilja Petrović Zečić direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Pojedine institucije kulture nerijetko nailaze na prepreku prilikom prijave projekata na konkurse međunarodnih organizacija, i to zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa za objekte u kojima su smještene, te će se ovaj problem naći na vrhu prioriteta za rješavanje.

"Naravno da kultura mora da obezbijedi uslove u kojima i sami zaposleni i sama publika dolazi kako bi bili reprezentativni objekti, a isto tako da sarađujemo zajednički po pitanju projektnih, odnosno programskih aktivnosti koje trebaju ne samo da pozicioniraju i stvaraju određeni kvalitet kulture u Republici Srpskoj, već još mnogo značajnije programske aktivnosti koje će nas reprezentativno predstavljati u inostranstvu", istakla je Natalija Trivić, ministara prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Sa ovim se slažu i u Banjaluci. Lijepe vijesti stigle su i onima čiji su projekti podržani na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. 
Gradonačelnik Banjaluke uručio je čak 26 ugovora, za šta je iz gradske kase izdvojeno 155 hiljada maraka.

"Danas su dobili ugovore i već se nalaze u realizaciji različitih ili šarolikog spektra projekata. Od muzičke, scenske, pozorišne, filmske, dječije, pa čak i nekoliko projekata za invalidna lica, dobili smo vrlo raznovrsnu ponudu i ove godine nastavljamo na isti način", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Za kulturu u Banjaluci ovo su dodatna sredstva u odnosu na dosadašnje finansije. Iz Grada kažu, cilj je iz godine u godinu iz budžeta izdvajati što više novca za kulturu.