Trijumf predstave "Tihi udah"

Završen 14. Međunarodni festival glumca "Zaplet"

  • Извор: Глас Српске
  • 28.10.2022. 21:50

Predstava "Tihi udah" Mestnog gledališča Ljubljana u režiji Nejca Gazvode pobjednik je 14. Međunarodnog festivala glumca "Zaplet" koji je završen večeras u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Manifestacija je održana pod sloganom "U krugu porodice", a pobjednički komad je pred publikom otkrio priču jedne slovenačke porodice čije su tragedije i tragedije svih nas.

O pobjednicima je odlučivao žiri koji je radio u sastavu glumica Snježana Mišić, multimedijalni umjetnik Marko Dukić, te reditelj i animator Mladen Đukić.

"Predstava ‘Tihi udah’ univerzalnim pozorišnim jezikom, promišljenim i preciznim rediteljskim rješenjima, te izvrsnom igrom ansambla kroz savremeni tekst komunicira sa publikom i budi najiskrenije emocije", saopštio je žiri.

Žiri je odlučio da ove godine uvede dodatnu nagradu za izuzetnu kolektivnu glumačku partnersku igru mladih darovitih i svestranih glumaca koji su snažnom energijom i zanosom izrodili niz fantastičnih likova i situacija. Ova nagrada, za kolektivnu igru, pripala je Teatru Egzit iz Zagreba za predstavu "Realisti".

Nagradu za najbolju glumicu žiri je dodijelio Dragani Varagić za ulogu u predstavi "Naš sin", u režiji Patrika Lazića, a u produkciji Hartefakta iz Beograda.

"Ovo priznanje Dragana Varagić je dobila za fascinantnu glumačku zrelost u prikazu snažne i ujedno veoma senzibilne majke u pomenutoj predstavi", naveo je žiri.

Najbolji glumac na ovogodišnjem "Zapletu" je Enes Salković glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Salković je ovo priznanje dobio za ulogu u predstavi ‘Siročad’. Svedenim i jasnim glumačkim sredstvima uspio je da prikaže svu kompleksnost transformacije čovjeka razapetog između morala i ljubavi", saopštio je žiri.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Nika Ivančić za glumu u komadu "Realisti" teatra "Egzit", a kako je kazao žiri ona je prikazala virtuoznost u kreaciji autentičnih likova sa izuzetnim komičarskim darom i vještinom vrsnog kabaretskog izvođača.

S druge strane priznanje za najboljeg mladog glumca žiri je dodijelio Zlatanu Školjiću koji je, prema riječima žirija, svojim velikim talentom, zrelo i vješto biranim sredstvima, prikazao neuravnoteženost i infantilnost sociopate u predstavi "Siročad" BNP Zenica.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)