ATV

Доктор објашњава

Да ли је управо срушен велики мит о женском полном органу

  • Извор: Мондо.рс
  • 17.11.2023. 17:55

Знање о интимним односима и властитом тијелу нам је потребно како не бисмо имали недоумице, осрамотили се, али и како бисмо дјеловали на вријеме када је наше и туђе здравље у питању.

Када је ријеч о женском сполном органу, чини се да смо цијели живот били у погрешном увјерењу.

"Наиме, од давнина слушамо како химен нестаје након првог вођења љубави, али стручњаци кажу да није тако. Химен не пуца током првог полног односа. Чак ни најискуснији доктори не могу разликовати химен дјевице од химена жена које то нису", рекла је Роуз Олсон, докторица из САД.

"Баш као остатак женског полног органа, и химен долази у много различитих облика и величина. Неке жене се чак и роде без тог дијела. Оно што се код химена мијења редовним односом је његова еластичност - постаје флексибилнији. Први пут кад мушки полни орган уђе у женски може се појавити бол, али то се догађа управо зато што још није флексибилан, а повријеђена слузница се обнавља", појаснила је.


Путници се потукли у аутобусу

Путници се потукли у аутобусу

Више студија показало је да повреде химена брзо пролазе и не остављају трагове трауме. Заправо, толико добро се обнавља да је након неколико дана или седмица немогуће препознати да је био оштећен.

Ипак, с временом се природно смањује. У млађим данима може бити прилично видљив, али због хормона ће се с временом смањити на једва видљиву величину, без обзира на то је ли жена имала полни однос или не.

"Иначе, химен је танак, флексибилан дио ткива који се мијења током времена и с повећаним нивоом естрогена у пубертету", каже докторица Олсон, пише "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм