Česti su

Da li ste ikada čuli za negativne orgazme?

 • Izvor: B92
 • 25.03.2023. 19:27

Iako orgazam ima dugu istoriju povezanosti sa seksualnim uspjehom i sa feminizmom u šezdesetim godinama prošlog vijeka, istraživači nove studije ističu da dostizanje orgazama može da stvori neželjeni pritisak.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu "Archives of Sexual Behavior", "negativni" orgazam može ukazivati ​​na niz problema tokom seksa - od toga da je partnerima on jedini cilj, do smirivanja partnerovog ega ili zbunjujućih osjećanja koje može izazvati kod ljudi, velikih vjernika, ili onih koji su zarobljeni u pogrešnom tijelu.

U studiji u kojoj je učestvovalo 726 ljudi, starosne dobi od 18 do 66 godina, odgovarali su na pitanje: da li su ikada imali negativno iskustvo sa orgazmom. Većina ispitanika su bili bijele rase i sa različitim rodnim i seksualnim identitetima.

Istraživači ističu da "imperativ orgazma" odnosno ideja da se orgazam postigne "baš uvijek" i da se to smatra nečim normalnim, zauzvrat stvara nepotrebnu uznemirenost. Pored tog društvenog pritiska, neki učesnici su naveli da još izraženiji pritisak za postizanje orgazma doživljavaju od strane partnera.

Ispitanici su otkrili da uprkos naizgled zadovoljavajućem seksu, njihovi partneri im predbacuju ako orgazam slučajno ne dožive. Optužuju ih da nisu dovoljno privlačni ili da u životu imaju druge prioritete, i da to nije seksualni život.

Autorka studije, Sari van Anders, profesorka Univerziteta u Kvinsu, i Sara Čedvik sa Univerziteta u Mičigenu, naglašavaju da takva vrsta seksualne prisilile nikako nije poželjna.

Ispitanike su anketirali o "kvalitetu" orgazma tokom seksa. Većina anketiranih izjavila je da su orgazmi bili manje prijatni, a ponekad i slabiji i bolni tokom seksa s "negativnim" predznakom.

Često se radilo i o emocionalno nepovezanom seksu. Neki ispitanici su kazali da se u takvim situacijama čak i duhovno i emocionalno odvajaju od partnera. Pored svega, seks je često bio i bolan, a "adrenalin nije bio dovoljno jak da uguši taj fizički osećaj".

Autorke studije Čedvik i Van Anders nadaju se da je ovo istraživanje samo jedan mali segment u shvatanju da, na primjer, doživljavanje orgazma automatski ne čini seks "sjajnim" i da ne može uništiti negativne osjećaje ako se za vrijeme seksa osjeća pritisak.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Najnovije informacije, planovi, sve aktuelne, ali i neobične priče i ljudske sudbine. Slikom i rječju, s kraja na kraj Srpske, svaki ponedjeljak u 18:20 donosimo neke nove teme.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:35 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.