ATV

Струка дала одговор

Kолико треба чекати од порода до поновног секса?

 • Извор: dnevnik.hr
 • 25.09.2023. 17:11

Колико времена након порода треба проћи до поновног ступања у сексуалне односе? У којем ћете периоду опет бити интимни, у потпуности је индивидуална ствар, али медицина ипак има неколико важних савјета када је у питању секс након порода.

Од четири до шест седмица

Стручњаци с клинике Mayo препоручају паузу од минимално четири до шест седмица, неовисно о томе јесте ли имали вагинални пород или царски рез. Ризик за компликације након порода највећи је током прве двије седмице, чак и када су у питању, напримјер, лагани и брзи вагинални породи код којих није било ни потребе за епизиотомијом. Код тежих порода, код којих је дошло и до хируршких интервенција, савјетује се знатно дужа пауза. Већина стручњака препоручит ће минимално шест седмица суздржавања од сексуалних односа и због великог ризика од разних инфекција.

Истраживања су показала како су у 60-им и 70-им годинама прошлог стољећа, у вријеме када се није довољно стављао нагласак на потребу опоравка тијела након порода, жене поново ступале у сексуални однос и након мање од двије седмице од порода.

Новија истраживања показала су како је свијест о важности опоравка жена након порода данас врло висока. Према студијама Међународног часописа за породништво и гинекологију, већина жена напомиње како ни наведених шест седмица није било довољно за потпуни опоравак који би резултирао безболним сексуалним односом.

Физичке компликације

Осим физичких компликација узрокованих породом, родиље наводе и како је њихов либидо у периоду након порода знатно смањен. Стручњаци наводе како је недостатак жеље за сексом након порода нормална појава и не треба журити с њим све док жена није спремна и физички и психички.

Случај Деборе Хоџ, која је за емисију британске телевизије ИТВ својевремено открила како је са својим партнером имала сексуални однос два сата након порода изненадио је много жене.

- Догодила се нека невјероватна блискост између нас. Нисам се осјећала секси, али осјећала сам се посебно. Вјерујем да је то посљедица лијекова на којима сам била, признала је Дебора у интервјуу и додала како је уочи порода добила епидуралну анестезију и како је то вјероватно разлог због којег секс два сата након порода за њу није био ни неугодан ни болан.

Већина реакција на друштвеним мрежама била је негативна.

''Опростите, али мени то није једноставно није нормално. И да си имала најлакши пород на свијету од пет минута, након свега си ипак исцрпљена и дословно си тек родила. Ја нисам имала воље ни отићи до WC-a, а камоли помислити на секс'', један је од коментара.

Службена забрана

Било је и оних који су рекли како не виде проблем јер не постоји никаква службена медицинска забрана за секс након порода и докле год се жена осјећа добро нема препреке за сексуални однос, пише Дневник.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.