Корисно знати

Шта се све дешава људском организму усљед недостатка секса?

  • Извор: Б92
  • 14.06.2024. 02:00

Живот без секса? За неке је то свакодневна појава, док други постају нервозни након неколико дана без секса.

Ове ствари се могу десити тијелу ако секса понестане у животу - нису све лоше.

Појављује се анксиозност

Шкотски научници са Универзитета у Единбургу кажу да је секс као издувни вентил за негативну енергију која се накупила у тијелу током дана.

Открили су да људи који се уздржавају од секса теже се носе са стресним ситуацијама. Током секса, наш мозак ослобађа хемикалије које утичу на наше тијело тако да се осјећамо срећније и смиреније, као што су ендорфини и окситоцин

Постоји већи ризик од рака простате

Мушкарци који живе без секса имају 20 одсто већи ризик од рака простате. Према студији Америчког уролошког удружења, честе ејакулације уклањају потенцијално штетне материје из простате и тако је штите од појаве рака.

Имунитет је све слабији

Секс јача имунитет, а ако секса нема – слаби имуни систем...

Истраживања су открила да људи који имају секс једном или два пута нед‌јељно имају чак 30 одсто јачи имуноглобулин А (ИгА) од оних који ријеђе имају секс.

Јавља се осјећај несигурности, уколико сте у вези

Секс гради блискост између партнера и ствара осјећај дубоке емоционалне повезаности, као и осећај сигурности и среће. Када га из неког разлога понестане, партнер се може осјећати несигурно, пада му самопоуздање... Може се јавити и осјећај кривице и страх да ће партнер наћи неког другог.

Постоји већи ризик од еректилне дисфункције

Истраживања показују да мушкарци који не практикују сексуалне односе редовно имају двоструко веће шансе да развију еректилну дисфункцију од оних који је имају једном или два пута недељно.

Можете се осјећати лоше

Жене се осећају депресивније што дуже живе без секса.

Узрок анксиозног расположења није само недостатак самог секса и осјећаја блискости. Истраживања су показала да жене чији партнери ставе кондом прије вођења љубави такође могу бити лошије расположене. Ипак, то није разлог за секс без заштите, осим с дугогодишњим партнером којем вјерујете.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: