„Kunotori“

Bespilotna svemirska kapsula nosi baterije i hranu astronautima VIDEO

  • 23.09.2018.12:41

Japanska bespilotna svemirska kapsula poslata je ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, a u njoj se nalaze hrana, oprema za eksperimente i baterije.

Kapsula pod nazivom „Kunotori“ (bijela roda), teška 5.500 kilograma, lansirana je rano jutros u 2.52 iz svemirskog centra Tanegašima na jugu Japana, a do svemirske stanice će putovati četiri dana, prenosi AP.

U kapsuli dugoj devet metara nalaze se police sa opremom za eksperimente i eksperimentalna kapsula za pokušaj predstavljanja nove tehnologije kojom bi se uzorci iz Kosmičke stanice slali nazad na Zemlju.

Agencija navodi da je lansiranje ove kapsule bilo odloženo za otprilike dvije nedjelje zbog loših vremenskih uslova i mehaničkih problema.

To kašnjenje dovelo je do odlaganja šetnje astronauta koji imaju zadatak da isporuče šest litijum-jonskih baterija dok ne dođe nova ekipa sljedećeg mjeseca.

Astronauti će zamijeniti stare nikl-vodonik baterije za električnu energiju stanice, što će omogućiti da ona nastavi sa operacijama.

Kada se kapsula isprazni, biće napunjena smećem i poslata ka Zemlji. Očekuje se da pri ulasku u atmosferu bude uništena.