Završava srednju školu na četiri jezika

Nevjerovatnu tinejdžerku NASA već priprema za let na Mars VIDEO

  • 11.07.2018.08:24

Djevojčica iz Luizijane među prvima će sletjeti na Mars 2033. godine.

Alisa Karson je sedamnaestogodišnja djevojčica koju NASA trenutno obučava da postane astronaut. Njen san je da bude prva osoba koja će sletjeti na Mars u prvoj ljudskoj ekspediciji koja je planirana za 2033. godinu. 

Iako ima samo 17 godina, Karsonova posjeduje sve kvalifikacije koje su joj potrebne za izvršenje ove misije. Ona je prva osoba koja je prošla svih 14 programa pri NASA Centru za posjetioce. 

Takođe, Karsonova je najmlađi diplomac Napredne Posum Akademije, koja joj omogućava da putuje u svemir kao pripravnik astronauta. 

Paralelno sa ovim obučavanjem, Karsonova završava srednju školu na četiri jezika - engleskom, kineskom, francuskom i španskom.

"Najveći izazov je vrijeme i obavljanje svih tih stvari dok si tako mlad i još uvijek u srednjoj školi", kaže Karsonova. 

 

Early 6am takeoff in my first open cockpit powered parachute

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on Jun 10, 2018 at 7:50am PDT

Pored školovanja i obuka kroz koje konstantno prolazi, Karsonova je i motivacioni govornik. Njen cilj je da poveća interesovanje za istraživanje svemira, kao i da ohrabri ljude da pronađu sebe, piše sajt Bord Panda. 

"Uvijek pratite svoj san i ne dozvolite nikome da ga oduzme", savjetuje ona. Svjesna da nikada neće moći da se vjenča i osnuje porodicu, odlučna je da sve ostavi po strani kako bi ostvarila svoje snove. 

Posebnu zahvalnost, kako kaže, duguje astronautima, naročito ženama, koji su joj prokrčili put do zvijezda.

Tagovi: