More i odmor

5 savjeta za svakog roditelja tokom ljetovanja sa djecom

  • Izvor: Kurir
  • 04.07.2022.12:05

Rijetko koji roditelj se kvalitetno odmori kada ljetuje sa svojom djecom. Koliko ste puta čuli i koliko puta sami osjetili da vam poslije odmora sa djecom treba pravi odmor?

Nedavno istraživanje sprovedeno na 2000 roditelja djece mlađe od 14 godina pokazalo je da je porodični odmor sve samo ne odmor.

Iako roditelji uživaju u promjeni okoline i provođenju vremena sa djecom, za sebe nemaju previše vremena.

U prosjeku, roditelji imaju samo 17 minuta za opuštanje tokom odmora sa djecom. Zapravo, svaki peti ima samo 15 minuta, a svaki deseti manje od 5 minuta predaha. Djeca se opuste, granice se pomaknu, tu su i različite aktivnosti, želje i potrebe treba uskladiti na novoj lokaciji, rodbina ima svoja očekivanja i komentare…sve to umori čovjeka koji izbačen iz kolosjeka, sa hrpom zadataka ne zna gdje će prije sa sobom. "Ali, možda može biti bolje (pa da se odmorite čak pola sata)".

Pametno birajte lokaciju za odmor

Kada ste na ljetovanju, najveći stres najčešće bude planiranje odlaska na plažu. U prevodu - sjedanje u vruć auto, vožnja, borba sa parkingom u blizini željene plaže, kupovina hrane i pića, briga jeste li sve ponijeli, da li ima dovoljno hlada…i nekad tako dva puta dnevno. Tolika logistika i gužve naravno da umore čoveka.

Ako to možete da priuštite, ljetujte što bliže plaži ili u objektu sa bazenom. Nebitno jeste li u kampu, hotelu ili apartmanu, ono što će sa vas skinuti puno tereta jeste da ne morate nigde da vozite i da vam je sve potrebno blizu. Kad su voda i more blizu, svima je lako da se osvježe, manje je zanovetanja i frustracija i možete više da odmarate.

Dodali bismo i da, ako možete, sa malom djecom birate all-inclusive opcije jer se tako stvarno rješavate velike brige. Ako ne morate da sami spremate hranu, pa to je već milina!

Izbjegavajte ili „uposlite“ rodbinu

Očekivanja rodbine mogu biti naporna. Ako idete na odmor u svoje rodno mjesto, možda se od vas očekuje da obiđete svu rodbinu te da dio godišnjeg odmora provedete onako kako baš i ne biste želeli. Ovo bolje izbegavajte. Naravno, ako ste sa rodbinom u skladnim odnosima, odmor sa njima može biti i dobra stvar. Mogu nekad pričuvati dijete dok vi i partner idete na večeru ili mogu da povedu vaše dijete na plažu zajedno sa svojom djecom, a vi tako dobijete vrijeme samo za sebe.

Slažemo se da je druga grupa rođaka svakako bolja ali ne moraju oni ni da brinu o vašem djetetu, dovoljno je da imate društvo sa kojim se dobro slažete i veće je svima bolje na plaži.

Ne putuje solo sa djetetom

Dosta roditelja koji zbog posla mogu da iskoriste tek dvije nedjelje odmora nerijetko biraju sistem: prvo jedan roditelj sa djecom ljetuje 15 dana pa onda drugi roditelj isto toliko. Cilj je da dijete bude što duže na moru. Ovo je posebno izraženo kod onih roditelja koji nemaju baka-servis, nemaju svoju nekretninu na moru, a moraju se tokom ljetnjih školskih praznika nekako snaći jer nemaju kome da ostave dijete na čuvanje.

Ljetujte svi zajedno i odredite sate ili dane kad se jedan od roditelja više odmara od drugog. Nema potrebe da su stalno svi na raspolaganju. Mama neka ima svoja tri sata popodne, tata neka ih ima ujutru, ili obrnuto. Divno je moći leći na plažu na par sati znajući da je sve u redu sa djecom.

Mi dodajemo da sa skraćenim zajedničkim boravkom ne rješavamo baš problem jer ostaje još vremena za koje treba obezbjediti čuvanje djeteta. Možda je bolja opcija da roditelji imaju jednu zajedničku nedjelju odmora kako bi svi ljetovali kao porodica a da svaki roditelj ima još po jednu nedjelju sa djetetom. Imamo malo više odmora za svakoga a i popunili smo više vremena.

Putujte sa prijateljima

Kada je više porodica sa decom u istoj kući na odmoru, nekako je lakše. Naravno, pod uslovom da na odmor idete sa prijateljima sa kojima se slažete i imate slične ritmove, takav aranžman zna biti opušteniji od solo porodičnog odmaranja. Ako roditelj pazi na jedno ili dvoje djece, može pripaziti i na treće, dok vi radite nešto drugo. Takođe, kasnije vi možete preuzeti brigu oko ostale djece dok drugi roditelji malo odmaraju.

Manje se zamarajte oko pravila

Popustite sa pravilima na odmoru. Dozvolite sebi ponekad da ne kuvate, da jedete „usput“, da naručite hranu…dozvolite sebi malo nereda i drugačijeg rasporeda. Umjesto da se borite sa djecom oko odlaska na spavanje, dozvolite im da ostanu malo duže, piše Stil.kurir

I šta ima veze ako su tri dana u istoj odjeći, čak i isflekanoj? Opustite se, na odmoru ste!

Tagovi: